Je wil

Maatwerk in Energie-inkoop

Meer inzicht…

Voor menig bedrijf is energie-inkoop een doorn in het oog geworden. Want hoe kun je je kosten drukken? Hoe kun je de budgetten bepalen als er zoveel onduidelijkheid heerst? En hoe zorg je ervoor dat het pand een energielabel C krijgt? Energietarieven zijn onvoorspelbaar en het is slecht in te schatten wie jou betrouwbare informatie geeft.

…met een plan op maat

Wij geloven dat dit anders kan: je kan besparen op energiekosten, meer helderheid krijgen, en een slimme duurzaamheidsstrategie op lange termijn ontwikkelen. De vraag is: wat is het beste voor jouw bedrijf? Welk plan helpt jullie om aan de doelstellingen te voldoen? Laten we samen onderzoeken wat daarop het antwoord is.

Hoe bepaal je een strategie die bij je past?

Een goede strategie richt zich op de lange termijn – zelfs wanneer je binnen deze strategie ervoor kiest om op korte termijn in te kopen. Hoewel quick wins heel aantrekkelijk klinken, zien wij dat dit op termijn alleen maar voor hogere kosten en onvoorspelbaarheid zorgt

Market Access

Een van de strategieën staat bekend als ‘market access-contracten’. Dit betekent dat je via PowerQ toegang krijgt tot groothandelsmarkten voor energie. Voorbeelden zijn de Epex NL Power (futures), Epex Day Ahead (dagvooruitmarkt) voor de elektriciteitsproducten en TTF en LEBA voor gas. Het voordeel? Prijzen worden transparanter, waardoor jij veel meer inzicht en grip op budgetten krijgt. Met onder andere energy storage en flexibele inzet van installaties is de prijs gunstig te beïnvloeden. Ook kunnen we je vervolgens helpen met de benodigde PPA’s (Power Purchase Agreements) voor bijvoorbeeld peer-to-peer contracten.

Gespreide inkoop

PowerQ kiest daarnaast voor een gespreide inkoopstrategie. Dat betekent dat we energie niet in één keer inkopen, maar gespreid. Dit noemen we een klikstrategie. Klikken betekent dat het contractvolume per leveringsjaar in stappen (meestal per kwartaal) wordt vastgelegd. We houden iedere dag oog op de prijzen van gas en elektriciteit en leggen deze prijzen op een gunstig moment voor je vast. Meerdere inkoopmomenten zorgen ervoor dat we minder afhankelijk zijn van prijsontwikkelingen. Deze strategie zorgt voor budgetzekerheid, omdat het een dempende werking heeft op uitschieters, maar vooral ook voor gunstige tarieven. De markt fluctueert, maar leveringstarieven blijven relatief gelijk. Zo voorkomen we die onvoorspelbare stijgingen in het energiebudget. We zien bovendien dat de tarieven daardoor niet alleen gelijkmatiger, maar ook lager zijn dan de rest van de markt, tot wel 19% voordeel. De specifieke strategie bepalen wij aan de hand van het plan dat we samen met jullie hebben opgesteld. Zo hebben we allemaal houvast.

Hoe kies je het beste voor nu én de lange termijn?

Keuzes maken die nu aantrekkelijk ogen, is verleidelijk. Soms kan het inderdaad slim zijn om te kiezen voor de korte termijn. Soms ook niet. De beslissing is niet altijd even zwart-wit. Welke factoren hebben invloed? Dat kun je bepalen aan de hand van een viertal vragen:

 

Moet ik mijn bedrijfsprocessen aanpassen aan energieprijzen of niet?

Stel, je verbruikt operationeel veel energie. De kosten voor energie zijn dus een belangrijk onderdeel van de kostprijs. Zou je het dan interessant vinden om je bedrijfsproces aan te passen aan de hoogte van de energieprijs? Dergelijke flexibiliteit kan immers heel wat geld besparen. Het gaat immers om het totale financiële plaatje.

Toch is dat niet voor iedere onderneming een optie. Het kan namelijk ook zo zijn dat je lange termijnafspraken hebt gemaakt met stakeholders. Je energieverbruik is dan minder flexibel. Toch biedt de energiemarkt ook hier mogelijkheden om kosten te besparen. Je kunt tot wel 5 jaar vooruitplannen. Laten we samen onderzoeken hoe flexibel jullie kunnen zijn.

Hoe kan ik energie al dan niet flexibel afnemen?
 

Wanneer bepaalde processen in je bedrijf gelinkt zijn met stuurbare installaties, heb je de mogelijkheid om aan de knoppen te draaien die de prijs van energie beïnvloeden. Hoe meer knoppen je hebt om aan te draaien, hoe flexibeler je kunt zijn en hoe meer je kunt optimaliseren wat betreft energie. Als je afname dan wel productie flexibel kunnen zijn, wordt het financiële plaatje een stuk gunstiger

Hoe flexibel wil jij hierin zijn? Ook hier geldt dat er meerdere mogelijkheden zijn. De beste keuze voor jou ontdekken we samen.

Wat maakt een inkoopstrategie écht betrouwbaar?

De energiewereld is voor menig ongrijpbaar en weinig inzichtelijk. Dat je dus enige scepsis hebt ten aanzien van energiepartijen, begrijpen we wel. We delen die frustraties ook; de focus op tactiek (quick wins) in plaats van strategie, het gebrek aan transparantie, de mooie woorden die uiteindelijk hol zijn. Kun je wel vertrouwen op een energiepartner?

Wij geloven dat vertrouwen gebaseerd moet zijn op iets fundamenteels. Daarom bieden we je inzicht in hoe de prijs is opgebouwd; alle prijzen zijn herleidbaar en gepubliceerd. Bovendien ontvang je van ons kwartaalrapportages en individuele parameters die we samen hebben afgestemd. Ten slotte kiezen wij bewust liever voor een lange termijnstrategie die goed is voor iedereen én die past bij jouw organisatie. Dat is niet een one-size-fits-all oplossing. Dat is een ontdekking van ons samen.

Waarom PowerQ?

Wat we doen, doen we samen. Met jou. Met oog op het bouwen van een partnerschap voor de lange termijn. Vleierij en mooie woorden passen niet bij onze stijl; we bieden liever kennis over de energiemarkt en onze ervaring met de zorgsector. Daarmee kun je beter beslissen.

Vast aanspreekpumt

 • Je kunt bij ons terecht voor al je energie-inkoop en verduurzaming
 • Je krijgt een vast contactpersoon waar je direct mee kan sparren.
 • De zorg is een branche waar we al meer dan 15 jaar in actief zijn en die we voor maar liefst 30% bedienen.

 • Scherpe tariefstelling

 • We kijken verder dan de hype; we kijken naar hoe jouw organisatie comfortabel kan blijven draaien terwijl je ook aan regelgeving voldoet.
 • Wat betekent dat we je hele goede voorwaarden kunnen bieden.

 • Budgetzekerheid

 • We zorgen voor voorspelbaarheid in energietarieven en bieden je inzicht in prijzen, budgetten en afspraken.
 • Dit biedt veel meer budgetzekerheid op lange termijn.

 • Maatwerk

 • Wat we doen is maatwerk, geen one-size-fits-all.
 • Nog belangrijker… we hebben hart voor de zorg, net als jij.

 • Welke strategie past bij jullie?

  Het zijn behoorlijk wat afwegingen rondom energie-inkoop waar we licht op hebben geschenen. Het antwoord voor jullie kunnen we samen vinden. Plan een kennismakingsgesprek in met een van onze energie adviseurs.

   

  Zorg

  Als zorgprofessional ligt je hart bij de zorg. Energie, daar wil je op kunnen bouwen. Zekerheid over energie-inkoop is dan een must.

  Lees verder…

  Zakelijk

  Een succesvol bedrijf heeft grip op alle bedrijfsprocessen. Ook op de energie-inkoop. Inzicht en voorspelbaarheid: daar gaat het om.

  Lees verder…

  Leisure

  Bedrijven in de vrijetijdssector zijn vaak grootverbruiker van energie. Een slimme inkoopstrategie maakt dan een flink verschil.

  Lees verder…