Je wil

Actief Sturen op energieverbruik

Energie gaat over Zorg

Geld besparen op energie in de zorg betekent direct meer geld voor de zorg zelf. Daarom is actief sturen op energieverbruik een groot agendapunt voor onze zorgklanten. Maar hoe doe je dat? Hoe monitor je het verbruik? Hoe zet je stappen in energie-efficiëntie? Hoe ga je om met de nieuwe regelgeving omtrent de energietransitie en het Klimaatakkoord?

Energieverbruik monitoren: zelf doen of outsourcen?

Meten is weten. Het monitoren van energieverbruik is de basis om actief te kunnen sturen op dit verbruik en mogelijke besparingen te realiseren. Het bieden van inzicht is op alle vlakken één van onze speerpunten bij PowerQ en onze energiemonitoringtool – PowerQ Sense – neemt hierin een centrale rol. Dit inzicht biedt handvaten om energiegebruik vervolgens te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld technische aanpassingen maken, maatregelen nemen om te voldoen aan regelgeving of je statistieken benchmarken ten overstaan van de doelstellingen van de organisatie.

PowerQ 2-Get-There

Maar is inzicht alleen genoeg? Nee. Goed monitoren is een rol die continue aandacht vraagt in de organisatie. Die rol kost tijd en vraagt om flink wat ervaring om de data goed te kunnen interpreteren. Veel van onze klanten leunen daardoor op onze ervaring en vragen ons om die rol van energiecoördinator op ons te nemen. We monitoren, analyseren, leveren benchmarkdata, stellen energierapportages op, coördineren

maatregelen. Het mooie is, dat vinden we ontzettend leuk om te doen! Dit betekent dat jij je tijd en aandacht weer bij de zorg kunt houden én dat je deskundig advies krijgt over hoe je méér kunt verduurzamen en aan wet- en regelgeving kunt voldoen. Wanneer kunnen we voor jullie starten?

Energie-efficiëntie: welke stappen kun je zetten?

Efficiënter omgaan met energieverbruik gaat – naast monitoren – ook over gedrag. Dit betekent dat iedere individuele medewerker in de zorg zich bewust dient te worden van welke gewoontes nu onnodig energie verbruiken. Voorbeelden? Denk aan het aanlaten van licht. De verwarming die aanstaat in een lege ruimte. Deuren die open staan. Simpele, alledaagse gewoontes die, wanneer iedereen bijdraagt, verschil maken. Daarnaast zijn er veel technische oplossingen die ervoor zorgen dat energie-efficiëntie minder mens-afhankelijk wordt. Hier adviseren we graag in.

Strengere regels en het klimaatakkoord: hoe ga je daarmee om?

Het is één van de grootste uitdagingen voor veel zorginstellingen: hoe voldoe je aan de wet- en regelgeving vanuit de EU om de klimaatdoelstellingen te halen? Deze doelstellingen gaan over energiebesparing, energie-efficiëntie en verduurzaming.

Dit zijn de belangrijkste richtlijnen:

• De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) schrijft voor aan welke energieprestaties gebouwen moeten voldoen.
• De Energy Efficiency Directive (EED) omvat richtlijnen op het gebied van efficiënt omgaan met energie.
• De Renewable Energy Directive (RED) houdt verband met hernieuwbare energie.

Het kan flink wat druk opleveren. Hoe kunnen wij helpen? Ten eerste door een grondige audit uit te voeren die tevens laat zien welke vooruitgang er al is geboekt. Dit is waardevolle informatie voor instanties, die vervolgens kunnen adviseren wat nog beter kan. Ten tweede door deze adviezen te helpen implementeren in de organisatie.

In praktijk betekent dit bijvoorbeeld:

• Organisaties met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en/of meer dan 250 medewerkers moeten elke vier jaar een energie-audit laten uitvoeren.
• Bij een verbruik van meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalenten moet je vanuit de Milieuwet aan het Activiteitenbesluit voldoen.
• Energiebesparingsmaateregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden, moeten uitgevoerd worden.

Samira de Groot, Energy, Officer PowerQ

Wat voor concrete oplossingen zijn er rondom energieverbruik?

  • PV-systemen – lokaal opgewekte zonne-energie
  • WKK – lokaal opgewekte warmte en elektriciteit
  • PowerQuality – spanningsoptimalisatiesystemen met als resultaat een lager verbruik
  • Zonneboilers – lokaal opgewarmd tapwater
  • In-line heaters

Wat zijn de beste keuzes voor jouw organisatie?

Het antwoord vinden op deze vraag, vergt een ontdekkingstocht die we samen aangaan. We bekijken dit vanuit meerdere invalshoeken en disciplines. Onze rol is om jou de juiste vragen te stellen en te adviseren, zodat we bij de juiste oplossing komen voor jouw organisatie. Dat begint met een eerste gesprek.

Zorg

Als zorgprofessional ligt je hart bij de zorg. Energie, daar wil je op kunnen bouwen. Zekerheid over energie-inkoop is dan een must.

Lees verder…

Zakelijk

Een succesvol bedrijf heeft grip op alle bedrijfsprocessen. Ook op de energie-inkoop. Inzicht en voorspelbaarheid: daar gaat het om.

Lees verder…

Leisure

Bedrijven in de vrijetijdssector zijn vaak grootverbruiker van energie. Een slimme inkoopstrategie maakt dan een flink verschil.

Lees verder…