Stap 2

Inspectie van het dak

Het dak heeft invloed op hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden. Is het dak al sterk genoeg of is er versteviging nodig? Zijn er hoogteverschillen waar we rekening mee moeten houden? De antwoorden op deze vragen leiden wellicht tot voorbereidend werk, maar vooral een kans zijn om het project goed en veilig te starten. Die veiligheid is leidend om lang plezier van de zonne-energie te hebben.

Het inspecteren van het dak bestaat uit twee onderdelen om te zorgen dat we door kunnen gaan met de plaatsing.

Stap 1: Checken of de dakconstructie stevig genoeg is

Dat is een check die wij voor je doen. Zo bepalen we samen of de huidige constructie voldoet of wellicht aan versteviging toe is. Ook onderzoeken we of de dakbedekking vervangen zou mogen worden. Staan er al renovaties geplant? Dan is dat meteen een mooi moment om de zonnepanelen te plaatsen. Het advies dat we geven is helemaal toegespitst op jullie situatie.

Stap 2: Onderzoeken of het legplan haalbaar is

Wanneer we het dak zien, kunnen we pas écht inschatten of het legplan haalbaar is. Het indicatieve plan is immers nog niet meteen definitief. Tijdens de schouw meten we in en onderzoeken we of er andere obstakels of hoogteverschillen zijn die van invloed zijn op de plaatsing. Dit is een vrij technisch onderdeel van de inspectie dat veel invloed heeft op de keuzes rondom het implementatieproces.

Samen kijken we bijvoorbeeld naar zaken als:

De locatie van de omvormers

De toegankelijkheid van het dak in verband met veiligheid

De locatie van verticaal transport tijdens de uitvoering

De aanwezigheid van bliksembeveiliging

De aanwezigheid van valbeveiliging

Stakeholdermanagement

De locatie van dakdoorvoeren (de plek waar de kabels naar binnen gaan)

Het bepalen van de aanwezigheid van noodstroom

Een controle op de hoofdaansluiting en verdeelkasten

Je eigen eisen en wensen

Veel zaken om rekening mee te houden. We nemen je stap voor stap mee in dit proces. Zo zorgen we er samen voor dat de zonnepanelen op de beste manier geplaatst worden.

Klantcase

Het Spectrum Vreedonk is nu toekomstbestendig

De 468 zonnepanelen op het dak van zorgcentrum Het Spectrum leveren een hoeveelheid schone energie op die is te vergelijken met het verbruik van 38 huishoudens. De vermindering van CO2-uitstoot die dat jaarlijks oplevert, staat gelijk aan 500 vliegretourtjes Parijs.

“Duurzaamheid wordt een vaste component van het vastgoedbeleid.”
Jurjen Sponselee
bestuurder Stichting Het Spectrum
Scope 12

Externe scope 12 certificering

468 zonnepanelen

145.080 Wp vermogen

38 huishoudens

voorzien van elektriciteit

Wat kan solar jouw zorginstelling opleveren?

Maak eens een afspraak

Mijn naam is Joost de Jong en ik ben energieadviseur bij PowerQ. Ik vertel je graag alles over zonnepanelen.

Maak een afspraak

Agenda van Joost

Bel Joost rechtstreeks

06 126 468 33

Zon op je Dak

Het kan heel aantrekkelijk zijn: de daken van het gebouw verhuren voor de plaatsing van zonnepanelen. Dan hoef je niet zelf te investeren, maar heb je wél schone energie direct tot je beschikking. Maar is het altijd een wijze keuze? Hoe beïnvloedt het bewoners of patiënten? Wat betekent het op lange termijn? De keuze is niet zwart-wit. Ontdek waar je aan moet denken bij het verhuren van je dak voor zonnepanelen.