Je wil

Zekerheid over Energie-inkoop

Het is te voorspellen...

Veel zorgorganisaties ervaren heel wat uitdagingen en frustraties rondom energie-inkoop. Want hoe zit het nou precies met die prijzen? Hoe kun je de budgetten bepalen als er zoveel onduidelijkheid heerst? En hoe creëer je de voorspelbaarheid waar je zoveel behoefte aan hebt? Wie biedt die proactieve hulp, met aandacht, zonder dat je erachteraan moet rennen?

...met een plan op maat

Wij geloven dat die onzekerheid kan worden weggenomen. Dat baseren we niet op mooie woorden, maar op 15+ jaar ervaring met energie voor de zorg. Ja, het kan: inzicht, voorspelbaarheid en duidelijkheid ís mogelijk. En ja, de kosten die je bespaart komen ten goede aan de zorg. De vraag is: wat is het beste voor jullie organisatie? Laten we samen onderzoeken wat daarop het antwoord is.

Hoe bepaal ik een goede strategie voor energie-inkoop?

Gespreide inkoop

PowerQ kiest daarom voor een gespreide inkoopstrategie. Dat betekent dat we energie niet in één keer inkopen, maar gespreid. Dit noemen we een klikstrategie. Klikken betekent dat het contractvolume per leveringsjaar in stappen (meestal per kwartaal) wordt vastgelegd. We houden we iedere dag oog op de prijzen van gas en elektriciteit en leggen deze prijzen op het beste moment voor je vast. Deze strategie zorgt voor gunstige tarieven én budgetzekerheid, omdat het een dempende werking heeft op uitschieters. Hoewel de markt fluctueert, blijven leveringstarieven relatief gelijk. Zo voorkomen we die onvoorspelbare stijgingen in het energiebudget. We zien bovendien dat de tarieven daardoor niet alleen gelijkmatiger, maar ook lager zijn dan de rest van de markt, tot wel 19% voordeel.

Markttoegang

Een andere strategie staat bekend als ‘market access-contracten’. Dit betekent dat je via PowerQ toegang krijgt tot groothandelsmarkten voor energie. Voorbeelden zijn de Epex NL Power (futures), Epex DA (dagvooruitmarkt) voor de elektriciteitsproducten en TTF en LEBA voor gas. Het voordeel? Prijzen worden transparanter, waardoor jij veel meer inzicht en grip op budgetten krijgt. Ook kunnen we je vervolgens helpen met PPA’s (Power Purchase Agreements) voor bijvoorbeeld peer-to-peer contracten.

De specifieke strategie bepalen wij aan de hand van het plan dat we samen met jullie hebben opgesteld. Zo hebben we allemaal houvast.

Hoe kies je het beste voor nu én de lange termijn?

Kan ik beter collectief inkopen of individueel?

Onderdeel van een gedegen plan is het bepalen of je meedoet aan collectieve of individuele energie-inkoop. Er zijn meerdere factoren die deze keuze bepalen. We nemen je daarom mee door de kenmerken van beide inkoopopties.

We worden actief geadviseerd door de Raad van Ontwikkeling van stichting ZEBS (deelnemers van ons collectief kunnen zitting nemen aan de raad van ontwikkeling).

De keuze is voor iedere zorginstelling anders. We overleggen samen welke oplossing het beste bij jullie organisatie past, met oog op de toekomst.

Kenmerken van collectieve energie-inkoop
 • Schaalvoordeel; energie inkopen op grotere schaal zorgt voor lagere energietarieven voor iedereen in het collectief.
 • Je ontvangt ieder kwartaal een rapportage over de gerealiseerde prijzen en volumes.
 • Je krijgt bovendien aantrekkelijke voorwaarden rondom vastrecht, geen overschrijdingskosten rondom contractcapaciteit, en onbeperkte volumebandbreedte.

 • Ook binnen het collectief kun je kiezen voor een individuele strategie. Dit kan aantrekkelijk zijn als je op grote schaal inkoopt of als je andere wensen hebt.

Voor onze collectieve inkoop overleggen wij met de raad van ontwikkeling van het ZEBS-collectief (Zorg & Energie Beheer Stichting). Zij helpen ons om de juiste strategie te bepalen.

Kenmerken van individuele energie-inkoop
 • Budgetzekerheid staat veelal niet voorop; individuele keuzes wél.
 • Het geeft je op een andere manier markttoegang, waardoor schaalbaarheid vooral ook prijstransparantie geeft.
 • Individuele inkoop is slim wanneer je Power Purchase Agreements wil aangaan.
 • De inkoop wordt volledig toegespitst op de specifieke wensen en situatie van jouw zorgorganisatie.
 • Dit kan bij grote instellingen die veel energie inkopen zorgen voor aantrekkelijke prijzen. We zien dat enkele van onze klanten hier bewust voor kiest.

De keuze is voor iedere zorginstelling anders. We overleggen samen welke oplossing het beste bij jullie organisatie past, met oog op de toekomst.

Hoe bepaal je de budgetten voor je energie-inkoop?

Het is een van dé hamvragen bij onze klanten: hoe bepaal ik het budget voor energie-inkoop? Zeker in relatie tot een schommelende markt kan dit bijna onmogelijk lijken. Het antwoord zit hier in voorspelbaarheid creëren. Dat kan – ook met de inkoop van energie. Zo krijg je voor meerdere jaren vooruit rust in de begroting op het gebied van energie.

Zowel de keuze voor collectief of individueel inkopen als onze unieke inkoopstrategie hebben invloed op het budget. Er is daarom geen hapklaar antwoord voor de vraag hoe je dit budget bepaalt. Laten we samen onderzoeken wat het antwoord is voor jullie zorginstelling.

Waarom PowerQ?

Wat we doen, doen we samen. Met jou. Met oog op het bouwen van een partnerschap voor de lange termijn. Vleierij en mooie woorden passen niet bij onze stijl; we bieden liever kennis over de energiemarkt en onze ervaring met de zorgsector. Daarmee kun je beter beslissen.

Vast aanspreekpunt

 • Je kunt bij ons terecht voor al je energie-inkoop en verduurzaming
 • Je krijgt een vast contactpersoon waar je direct mee kan sparren.
 • De zorg is een branche waar we al meer dan 15 jaar in actief zijn en die we voor maar liefst 30% bedienen.

 • Scherpe tariefstelling

 • We kijken verder dan de hype; we kijken naar hoe jouw organisatie comfortabel kan blijven draaien terwijl je ook aan regelgeving voldoet.
 • Wat betekent dat we je hele goede voorwaarden kunnen bieden.

 • Budgetzekerheid

 • We zorgen voor voorspelbaarheid in energietarieven en bieden je inzicht in prijzen, budgetten en afspraken.
 • Dit biedt veel meer budgetzekerheid op lange termijn.

 • Maatwerk

 • Wat we doen is maatwerk, geen one-size-fits-all.
 • Nog belangrijker… we hebben hart voor de zorg, net als jij.

 • Welke strategie past bij jullie?

  Het zijn behoorlijk wat afwegingen rondom energie-inkoop waar we licht op hebben geschenen. Het antwoord voor jullie kunnen we samen vinden. Plan een kennismakingsgesprek in met een van onze energie-adviseurs.

   

  Zorg

  Als zorgprofessional ligt je hart bij de zorg. Energie, daar wil je op kunnen bouwen. Zekerheid over energie-inkoop is dan een must.

  Lees verder…

  Zakelijk

  Een succesvol bedrijf heeft grip op alle bedrijfsprocessen. Ook op de energie-inkoop. Inzicht en voorspelbaarheid: daar gaat het om.

  Lees verder…

  Leisure

  Bedrijven in de vrijetijdssector zijn vaak grootverbruiker van energie. Een slimme inkoopstrategie maakt dan een flink verschil.

  Lees verder…