Menu
Menu
Veel zorgorganisaties ervaren heel wat uitdagingen en frustraties rondom energie-inkoop. Want hoe zit het nou precies met die prijzen? Hoe kun je de budgetten bepalen als er zoveel onduidelijkheid heerst? En hoe creëer je de voorspelbaarheid waar je zoveel behoefte aan hebt? Wie biedt die proactieve hulp, met aandacht, zonder dat je erachteraan moet rennen?
Wij geloven dat die onzekerheid kan worden weggenomen. Dat baseren we niet op mooie woorden, maar op 15+ jaar ervaring met energie voor de zorg. Ja, het kan: inzicht, voorspelbaarheid en duidelijkheid ís mogelijk. En ja, de kosten die je bespaart komen ten goede aan de zorg. De vraag is: wat is het beste voor jullie organisatie? Laten we samen onderzoeken wat daarop het antwoord is.
PowerQ kiest daarom voor een gespreide inkoopstrategie. Dat betekent dat we energie niet in één keer inkopen, maar gespreid. Dit noemen we een klikstrategie. Klikken betekent dat het contractvolume per leveringsjaar in stappen (meestal per kwartaal) wordt vastgelegd. We houden we iedere dag oog op de prijzen van gas en elektriciteit en leggen deze prijzen op het beste moment voor je vast.Deze strategie zorgt voor gunstige tarieven én budgetzekerheid, omdat het een dempende werking heeft op uitschieters. Hoewel de markt fluctueert, blijven leveringstarieven relatief gelijk. Zo voorkomen we die onvoorspelbare stijgingen in het energiebudget. We zien bovendien dat de tarieven daardoor niet alleen gelijkmatiger, maar ook lager zijn dan de rest van de markt, tot wel 19% voordeel.
Een andere strategie staat bekend als ‘market access-contracten’. Dit betekent dat je via PowerQ toegang krijgt tot groothandelsmarkten voor energie. Voorbeelden zijn de Epex NL Power (futures), Epex DA (dagvooruitmarkt) voor de elektriciteitsproducten en TTF en LEBA voor gas. Het voordeel? Prijzen worden transparanter, waardoor jij veel meer inzicht en grip op budgetten krijgt. Ook kunnen we je vervolgens helpen met PPA’s (Power Purchase Agreements) voor bijvoorbeeld peer-to-peer contracten.
De specifieke strategie bepalen wij aan de hand van het plan dat we samen met jullie hebben opgesteld. Zo hebben we allemaal houvast.
Welk percentage van alle kosten gaat naar energie?
Ter illustratie, wanneer een groot deel naar energie gaat en je vooral korte termijn zorg verleent, is een korte termijn inkoopstrategie slim. Verbruik je relatief weinig energie en is de energie een relatief klein onderdeel van je kosten, dan is een lange termijnstrategie slimmer.Onderdeel van een gedegen plan is het bepalen of je meedoet aan collectieve of individuele energie-inkoop. Er zijn meerdere factoren die deze keuze bepalen. We nemen je daarom mee door de kenmerken van beide inkoopopties.
We worden actief geadviseerd door de Raad van Ontwikkeling van stichting ZEBS (deelnemers van ons collectief kunnen zitting nemen aan de raad van ontwikkeling).
De keuze is voor iedere zorginstelling anders. We overleggen samen welke oplossing het beste bij jullie organisatie past, met oog op de toekomst.
Je krijgt bovendien aantrekkelijke voorwaarden rondom vastrecht, geen overschrijdingskosten rondom contractcapaciteit, en onbeperkte volumebandbreedte.
Voor onze collectieve inkoop overleggen wij met de raad van ontwikkeling van het ZEBS-collectief (Zorg & Energie Beheer Stichting). Zij helpen ons om de juiste strategie te bepalen.
De keuze is voor iedere zorginstelling anders. We overleggen samen welke oplossing het beste bij jullie organisatie past, met oog op de toekomst.
“Er zijn veel leveranciers die je willen ontzorgen en in plaats daarvan heb je er zorgen bij. We voelden ons daar knap verloren. Het was allemaal ‘vandaag beslissen’ en als ik telefonisch even over een kwestie wilde sparren, dan moest ik gelijk een consultant gaan betalen. PowerQ heeft alle deskundigheid onder één dak en regelt het.”
Het is een van dé hamvragen bij onze klanten: hoe bepaal ik het budget voor energie-inkoop? Zeker in relatie tot een schommelende markt kan dit bijna onmogelijk lijken. Het antwoord zit hier in voorspelbaarheid creëren. Dat kan – ook met de inkoop van energie. Zo krijg je voor meerdere jaren vooruit rust in de begroting op het gebied van energie.
Zowel de keuze voor collectief of individueel inkopen als onze unieke inkoopstrategie hebben invloed op het budget. Er is daarom geen hapklaar antwoord voor de vraag hoe je dit budget bepaalt. Laten we samen onderzoeken wat het antwoord is voor jullie zorginstelling.
Wat we doen, doen we samen. Met jou. Met oog op het bouwen van een partnerschap voor de lange termijn. Vleierij en mooie woorden passen niet bij onze stijl; we bieden liever kennis over de energiemarkt en onze ervaring met de zorgsector. Daarmee kun je beter beslissen.
Het zijn behoorlijk wat afwegingen rondom energie-inkoop waar we licht op hebben geschenen. Het antwoord voor jullie kunnen we samen vinden. Plan een kennismakingsgesprek in met een van onze energie-adviseurs.