Fundis
Zorgcomplexen Vivaldi en Bovenberghe zijn in 2020 voorzien van groene stroom. PowerQ plaatste in totaal 1091 zonnepanelen. De locaties zijn onderdeel van Fundis, netwerkorganisatie van meerdere ondernemingen binnen de zorg. Milieucoördinator Ingrid van Dam: “Wij hebben het Parijs-akkoord in ons achterhoofd en wilden forse CO2-besparingen op onze complexen realiseren”.

 

 

Klant:

Fundis

Website:
Oplevering:

2021

Industrie:

Zorg

Fundis levert zorg en diensten aan chronisch zieken en kwetsbare ouderen. Dit varieert van revalidatiezorg tot huishoudelijke ondersteuning, en van welzijnsactiviteiten tot paramedische diensten. Met 62 locaties, verspreid over heel Nederland, heeft Fundis veel vastgoed in haar bezit. En dat vraagt om efficiënt vastgoedbeheer en duurzame panden.
In het kader van duurzaamheid is Ingrid van Dam aangesteld als milieucoördinator. “Als milieucoördinator focus ik op CO2-reductie, maar besteed ik ook aandacht aan duurzaamheid in catering en gescheiden afvalstromen,” vertelt Ingrid. “Als onderdeel van de Green Deal Zorg onderzoeken we of een certificatie via de ‘milieuthermometer’ een mogelijkheid is.” Om nog verder te verduurzamen ging Fundis in gesprek met PowerQ om de mogelijkheden voor zonnepanelen van enkele locaties te onderzoeken.
Onderzoek naar zonnepanelen

Om deze mogelijkheden in kaart te brengen, voerde PowerQ de volgende stappen uit:

1) In een zonne-energieonderzoek onderzochten we per locatie de benodigde investering, de potentiële energieopbrengst, de terugverdientijd en de totale kosten.

2) In een technisch vervolgonderzoek berekenden we de technische haalbaarheid van de constructie.

3) We adviseerden Fundis over het type panelen, afhankelijk van de business case per locatie.

“PowerQ dacht in maatwerk oplossingen per locatie. Zo zijn er bijvoorbeeld glas-glas panelen geplaatst op locatie Vivaldi omdat dit een locatie is waar Fundis de focus legt op lange-termijn-verduurzaming. Bij de locatie Bovenberghe hebben wij voor glas-folie panelen gekozen omdat dit beter binnen de business case past vanwege een beperktere verwachte levensduur”

Ingrid van Dam

1091 zonnepanelen

Fundis koos op de locatie Bovenberghe voor het plaatsen van 321 zonnepanelen. Dit was in eerste instantie best een risico, omdat er onzekerheid was over de exploitatie van het pand op de lange termijn. Toch besloot Fundis ervoor te gaan.

Op het complex Vivaldi in Zoetermeer blijft Fundis waarschijnlijk langer zitten. Het financiële risico voor het aanschaffen van zonnepanelen was hierdoor bij Vivaldi kleiner. Fundis koos daarom direct voor het plaatsen van 770 glas-glas zonnepanelen. Glas-glas panelen zijn eenvoudig te recyclen en worden CO2-efficiënt geproduceerd. Daarmee is het de meest duurzame variant zonnepanelen en de beste keuze voor de lange termijn.

 
Ondersteuning op energievlak

Fundis besloot om ook voor de energie-inkoop bij PowerQ aan te sluiten. Omdat PowerQ een full service-energiebureau is, kunnen we Fundis ondersteunen bij al haar energievraagstukken. Doordat we transparant zijn in de prijsvorming en volledige ondersteuning bieden in de jaarlijkse budgettering werd de keuze nog makkelijker.

Goed op weg

Beide locaties zijn samen goed voor ruim 300.000 kWh aan stroom per jaar. Dat staat gelijk aan 97 huishoudens. Met een bewuste keuze voor duurzame producten en een intrinsieke motivatie om haar bedrijfsvoering verder te verduurzamen is Fundis goed op weg naar het behalen van de klimaatdoelstellingen.