Subsidie voor zakelijke zonnepanelen: Er is meer dan SDE++

De hoogtijdagen van subsidies voor zakelijke zonnesystemen zijn helaas voorbij. Toch blijft de overheid het plaatsen van zonnepanelen op je bedrijfspand stimuleren. We zetten de subsidies en regelingen voor je op een rijtje.

Er zijn diverse redenen om als ondernemer te kiezen voor zonnepanelen. Wellicht wil je besparen op de energiekosten en minder afhankelijk zijn van de marktprijzen en de energiebelasting. Maar de kans is ook groot dat je vooral enthousiast bent over een groener Nederland, dat we kunnen doorgeven aan volgende generaties.

Subsidies en andere regelingen geven niet meer de doorslag om voor zonne-energie te kiezen, maar ze maken deze keuze wel stukken aantrekkelijker. Want de overheid vindt de energietransitie zo belangrijk dat ze graag financieel bijspringt. Bij welke loketten kun je aankloppen en welke regeling past bij jouw organisatie?

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Bedrijven die hernieuwbare energie produceren, kunnen in aanmerking komen voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze subsidie is interessant voor grotere zonneprojecten, vanaf 800 panelen.

Zet het in je agenda: de subsidieronde SDE++ 2021 is open van 5 oktober tot en met 11 november, waarbij een budget van € 5 miljard beschikbaar is.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor kleinere systemen is de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) van toepassing. Voor je investering in duurzaamheid kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat levert je gemiddeld 11% voordeel op. Het budget voor 2021 is € 149 miljoen.

Om in aanmerking te komen voor de EIA moet de investering in zonnepanelen voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de zogeheten energielijst.
  • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel niet tegelijk Milieu-investeringsaftrek (zie hieronder) krijgen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Bij het verduurzamen van een bedrijfspand kun je ook een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Tot en met 31 december 2023 is geld beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Let op: je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Wanneer je fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA), heb je ook geen recht op subsidie.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Voor de volledigheid nog een korte opmerking over de Milieu-investeringsaftrek (MIA), die het investeren in milieuvriendelijke technieken stimuleert. Met deze regeling profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, die bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek komt.

Deze regeling zal echter niet vaak relevant zijn voor jouw organisatie, omdat alleen de volgende systemen onder de MIA vallen: circulaire zonnepanelen en elektrisch aangedreven auto’s met geïntegreerde zonnepanelen.

Meer weten? Download de whitepaper

Het aanvragen van een van deze subsidies kan een ingewikkeld traject zijn dat veel tijd kost. Het kan verstandig zijn om hier gespecialiseerde hulp voor in te schakelen. Als energiespecialist kunnen onze energieadviseurs het subsidietraject compleet voor je begeleiden. Van het in kaart brengen van de subsidiabele projecten en investeringen, het indienen van de aanvraag, tot en met de realisatie van de projecten.

Om een succes te maken van je zonneproject is kennis van de (subsidie)regelingen slechts een deel van het verhaal. In onze nieuwe whitepaper ‘Benut de energie van de zon’ beschrijven we de 6 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen wanneer je overweegt zonnepanelen op je bedrijfspand te plaatsen.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Benut de energie van de zon

6 aandachtspunten
voor zonnepanelen
op je bedrijfspand

Misschien vind je dit interessant

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare is de grootste werkgever én de grootste energieverbruiker van Goeree-Overflakkee.

Spectrum

Het Spectrum Oplevering 2017 Industrie: zorg hetspectrum.nl De bewoners van zorgcentrum Vreedonk krijgen sinds