Een nieuw jaar breekt aan in een wereld die steeds complexer wordt. Wat kunnen we op energiegebied verwachten van 2022? Wat zijn de belangrijkste energietrends? En wat is de toegevoegde waarde van een Chief Energy Officer? We legden die vragen voor aan PowerQ-directeur Loek Hulsbergen.
Voordat we ingaan op de energietrends van vandaag, hoe ben je eigenlijk in dit vak terechtgekomen?
“Na mijn studie economie heb ik nog een MBA gedaan. Deel van die opleiding waren drie opdrachten bij grote bedrijven, waarvan Essent de laatste was. Daar ben ik blijven werken en heb ik ongelooflijk veel kennis opgedaan op het gebied van energie: niet alleen hoe de trading werkt, maar ook hoe de verrekeningen bij netbeheerders en bij leveranciers plaatsvinden.
Langzaam aan ontstond de gedachte dat ik meer met de decentrale opwek van energie wilde doen; dat was 17 jaar geleden de reden om PowerQ op te richten. Eerst was het een bedrijf op het gebied van WKK’s – decentrale opwek van elektriciteit en warmte – met name voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Daar kwam de energie-inkoop bij en dat leidde weer tot vragen van klanten over energie-efficiency. Zo heb ik PowerQ steeds verder uitgebouwd.”
Hoe kijk je terug op 2021?
“Dit is een waanzinnig jaar geweest, met name het laatste kwartaal met energieprijzen die verzesvoudigd zijn. Dat is nog nooit gebeurd en zal waarschijnlijk een enorme impact op de economie hebben. Er zijn veel energieleveranciers failliet gegaan en ook het komende jaar verwacht ik faillissementen.
Hoewel sommige klanten vanwege corona verduurzamingsprojecten hebben uitgesteld, was het al met al een goed jaar voor PowerQ. We hebben er negen grote klanten bijgekregen en er is geen klant weggegaan. We groeien nog harder dan in het verleden.”
De energieprijzen zijn enorm gestegen. Wat zal 2022 brengen?
“Het is nog onduidelijk wat we moeten verwachten. Een aantal geopolitieke ontwikkelingen heeft hier invloed op. Denk aan de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Daarmee hangt de vraag samen of de Nord Stream 2, de tweede gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, al dan niet in gebruik wordt genomen.
Bovendien gaat Duitsland eind 2022 helemaal van de kernenergie af, en Frankrijk heeft nu vier kerncentrales uit staan waarvan het niet zeker is wanneer ze weer in bedrijf worden genomen. Dat betekent dat er het hele jaar een enorme druk op de prijzen zal zijn. Dat werkt ook door naar de jaren daarop.
Je merkt dat dit soort ontwikkelingen energie hoger op de directieagenda zetten. Als energie minder dan vijf of tien procent van de kosten uitmaakt, is het niet zo interessant, maar met een verzesvoudiging van de prijzen heeft het opeens heel veel impact. Dan komen partijen erachter dat ze toch niet voldoende kennis over het onderwerp hebben.
Bovendien moeten alle grote bedrijven in 2023 een duurzaamheidsparagraaf in hun jaarverslag opnemen. Daar hebben accountants niet de benodigde kennis voor. Kortom, genoeg reden om op zoek te gaan naar een Chief Energy Officer, of die rol nu intern wordt ingevuld of extern belegd.”
DOWNLOAD DE WHITEPAPER
7 Energietrends
Die jouw business raken.