De huidige energiecrisis is een wake-up call: de energiestrategie van een organisatie is niet iets is wat je ‘er even bij doet’. De facilitair manager of inkoper heeft waarschijnlijk niet de tijd en kennis om te acteren in het ingewikkelde energieveld van vandaag. Maak kennis met de Chief Energy Officer!
De energiecrisis raakt ons allemaal, je leest er elke dag over in de krant en dat zal nog wel even voortduren. Want experts verwachten dat de prijsstijging van energie niet kortstondig is. Hoewel de leveringszekerheid van stroom vooralsnog niet in gevaar is, liggen inkopers en financiële directeuren momenteel wakker van de energierekeningen die stijgen en stijgen.
Strategische energie inkopen: de businesscase
Steeds meer organisaties bieden deze crisis het hoofd door energie strategisch in te kopen. Deze aanpak draait om controle over de kosten en budgetzekerheid. Met dat doel richt de strategisch inkoper zich op de langere termijn, waarbij de emoties en het nieuws van de dag zo min mogelijk een rol spelen. Uiteraard blijft het bedingen van een goede prijs belangrijk, maar – anders dan bij tactische inkoop – het is niet het primaire doel.
Met name zorginstellingen en kennisintensieve organisaties kiezen voor strategische inkoop van energie. Immers, als je energieverbruik maar enkele procenten van je cashflow bestrijkt, heb je liever dat die post van jaar op jaar gelijk is dan dat je de ultiem laagste prijs betaalt. Bovendien is budgetzekerheid het antwoord op de onrustige markt in deze energiecrisis.
4 eisen waaraan een energiestrateeg moet voldoen
Nu het belang van energie voor elke organisatie toeneemt, vereist dat wel iets van je organisatie. De facilitair manager of inkoper heeft waarschijnlijk niet de tijd en kennis om te acteren in het ingewikkelde energieveld van vandaag.
Er is een zwaargewicht nodig, iemand op C-level niveau die inzicht in het onderwerp heeft en strategische beslissingen kan nemen. De rol van deze Chief Energy Officer zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden.
Het kan een uitdaging worden deze rol in te vullen. Nog afgezien van HBO+ denk- en werkniveau en alle skills die bij een hogere managementfunctie komen kijken, zijn er nog enkele stevige eisen. In een vacaturetekst zou het als volgt worden uitgedrukt:
- Als Chief Energy Officer dring je binnen de organisatie energieverbruik terug en bevorder je duurzaamheid proactief en in brede zin. Hiertoe schrijf je een duurzaamheidsbeleidsplan en zit je de door jou op te richten commissie duurzaamheid voor.
- De ideale kandidaat is cijfermatig onderlegd; je kunt niet alleen financiële planningen op de korte en lange termijn maken, ook weet je hoe statistische methodes toe te passen op fluctuerende marktprijzen.
- Je bent besluitvaardig: je handelt als het momentum daar is en accepteert de mogelijke consequenties. Daarbij houd je altijd je hoofd koel. Uiteraard heb je jouw mandaat eerder veiliggesteld.
- Beleid kun je vertalen naar maatregelen. Naast je strategische inzicht beschik je ook over tactische vaardigheden; bedrijfsmatige processen kennen voor jou geen geheimen.
- Je bent op de hoogte van relevante wet- en regelgeving en houdt de vakliteratuur bij.
Als pre zou nog affiniteit met duurzaamheid kunnen worden toegevoegd. Immers, de ideale Chief Energy Officer begint niet met energiebesparing wanneer dat financieel nodig is, maar eerder, omdat hij of zij daarin gelooft.
‘Chief Energy Officer’
Dit is een flink eisenlijstje; de ideale Chief Energy Officer is een schaap met vijf poten. Tegelijkertijd is het de vraag of het voor elke organisatie wel haalbaar of zinvol is om deze rol fulltime te beleggen. Reden voor ons om de Chief Energy Officer ‘as a service’ aan te bieden. Voor de organisatie vervult een van onze senior experts dan deze rol. Die gaat samen met het management aan de slag met de energiestrategie, van het uitstippelen via het implementeren tot het beheren. Alle vraagstukken met betrekking tot het slim en duurzaam inzetten van energie worden dan gemanaged.
DOWNLOAD DE WHITEPAPER
Energie inkopen in een energiecrisis:
Zo behaal je winst