Bij PowerQ spreken we veel organisaties die overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Hierbij krijgen wij veel vragen: Verdien ik mijn investering wel terug? Wekken de panelen wel genoeg energie op? We zetten hier vier misvattingen op een rij om antwoord te geven op deze vragen.
Misvatting 1: Het is de investering niet waard
Dit is natuurlijk per organisatie verschillend en de investering in zonnepanelen kan inderdaad fors zijn. Zeker wanneer je gaat rekenen in terugverdientijd kan een investering op het eerste gezicht vergeleken met andere investeringen minder rendabel lijken.
Vaak is het echter slimmer om niet naar terugverdientijden te kijken maar naar het rendement wat je kunt behalen met zonnepanelen met een levensduur van 25 jaar. Deze geven namelijk 25 jaar garantie waardoor je in deze periode verzekerd bent van je opbrengst. Het rendement is van veel factoren afhankelijk en is gemiddeld meer dan 10%.
Om een afweging te maken tussen verschillende scenario’s kun je kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO). De TCO is het totaalbedrag aan kosten voor het bezit van een product gedurende de levensduur van het product. Wanneer je dan de kosten voor grijze stroom afweegt tegen de kosten van duurzame zonnestroom kunnen de kosten voor duurzame zonnestroom meer dan halveren, afhankelijk van de kwaliteit panelen.
Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat de installatie goed is aangelegd. Om de impact van factoren zoals ligging, wind en dergelijken te voorspellen is een vooronderzoek van groot belang.
Misvatting 2: De investering is te hoog
Wat veel mensen ook niet weten is dat je de investering niet in één keer hoeft te maken. Net als met andere grote investeringen zijn er voor zonnepanelen alternatieve financieringsopties mogelijk. Zo is het mogelijk om zonnepanelen collectief in te kopen of te leasen. Daarnaast is er natuurlijk voor grootverbruik aansluitingen SDE+ subsidie beschikbaar. Deze bedraagt dit jaar 12 miljard euro.
Omdat energieprijzen naar verwachting zullen blijven stijgen wordt het steeds interessanter om zelf energie op te wekken. Gezien de ontwikkelingen rondom het gas en de aanhoudende ontmoediging op het gebruik van fossiele brandstoffen zullen belastingen op energie naar alle waarschijnlijkheid ook blijven stijgen. De stijging van deze kosten kun je vermijden door (een deel van) je energie zelf op te wekken. Hoe eerder je investeert, hoe meer geld je kunt besparen.
Misvatting 3: Zonnepanelen zijn niet interessant als je geen dak op het zuiden hebt
Het rendement op zonnepanelen is inderdaad het hoogst wanneer ze richting het zuiden geplaatst zijn onder een hoek van 35°. Afwijkingen hiervan zijn echter helemaal niet zo groot voor het rendement. Een dak dat gelegen is tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden levert nagenoeg hetzelfde op. Een dak richting het noorden, noordwesten of noordoosten is minder rendabel.
Misvatting 4: Zonnepanelen leveren in de winter geen energie
In de zomer wekken zonnepanelen meer energie op dan in de winter. Maar zonnepanelen werken op licht en werken ook als het bewolkt is. In de winter zijn zonnepanelen dus ook rendabel. In de periode van oktober tot maart brengen zonnepanelen 30% op van de jaarlijkse energie. In het voorjaar zijn ze echter het meest productief omdat het dan vaak nog koud is en het minder bewolkt is.
Overtuigd? Of op zoek naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialist Joost de Jong via 010 201 97 37 of plan direct een afspraak met hem in.