Op dinsdag 10 juli zijn de hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord gepresenteerd aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Dit akkoord moet dit najaar worden gesloten. Deze hoofdlijnen geven invulling aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 een CO2-reductie van 49% te realiseren.

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-sm-9″]

Wat betekenen deze afspraken voor de zorgsector?

Er staan meerdere afspraken in het Klimaatakkoord op het gebied van energie. Deze afspraken zijn nog niet definitief, maar zullen naar verwachting niet veel afwijken van het voorstel. Met dit artikel gaan we in op drie belangrijke afspraken: hernieuwbare energie moet vervijfvoudigen, duurzame mobiliteit wordt steeds belangrijker en tot slot: verhoging van de energiebelasting. Met name dit laatste punt raakt de zorgsector hard en zorgt voor een flinke stijging van de totale energiekosten.

Wat betekent dit concreet? En hoe kunt u hier het beste op inspelen? Loek Hulsbergen, Directeur PowerQ, beantwoordt deze vragen.

[/bs_col]
[bs_col class=”col-sm-3″]

Loek Hulsbergen
Directeur PowerQ

[/bs_col]
[/bs_row]

Hernieuwbare energie moet vervijfvoudigen

In het Klimaatakkoord staat dat de productie van hernieuwbare energie moet vervijfvoudigen. Het meeste op zee, maar ook een deel met zon en wind op land. De SDE+ subsidie blijft in elk geval tot 2025 beschikbaar. Dit lijkt ver weg, maar we hebben het over 5 à 6 jaar. Wij helpen u graag met het opstellen van een op maat gemaakt plan voor zonne-energie. Wij nemen de SDE+ subsidie aanvraag voor u uit handen en bieden u kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen tegen een voordelig tarief. Als u nu de PowerQ Zonnepanelenscan aanvraagt, kunnen wij uw SDE+ subsidie aanvraag nog voor de najaarsronde 2018 indienen en profiteert u van ons collectiviteitsvoordeel op zonnepanelen.

Duurzame mobiliteit wordt steeds belangrijker

Mobiliteit wordt schoner en elektrisch vervoer wordt belangrijker. Hoe kunt u hierop inspelen? Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van laadpalen op uw parkeerterrein voor uw medewerkers en gasten. PowerQ helpt u graag met de stap naar elektrisch vervoer. Onze specialisten stellen een op maat gemaakt plan op aan de hand van uw wensen en mogelijkheden. Dit plan voeren wij in overeenstemming met u uit, zodat u hier geen omkijken naar heeft. Wij vinden het belangrijk dat u zoveel mogelijk ontzorgd wordt, terwijl u profiteert van onze collectieve voordelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Mark Pietjouw, laadpalen specialist bij PowerQ.

Wijziging energiebelasting zorgt voor een flinke verhoging energiekosten

In het Klimaatakkoord wordt over een flinke verhoging gesproken voor de energiebelasting op de eerste staffel (tot 170.000 m3) voor gas. Hierdoor wordt het gasgebruik ontmoedigd. Voor elektriciteit gaat de energiebelasting voor de eerste staffel (tot 10.000 kWh) waarschijnlijk omlaag, echter zullen hier voornamelijk huishoudens van profiteren. Voor bedrijven en met name voor zorginstellingen betekent deze wijziging een flinke verhoging van de totale energiekosten.

Onderstaande berekening laat zien wat dit concreet betekent voor uw energiekosten als deze wijziging doorgevoerd wordt.


*voorbeeldberekening o.b.v. gemiddelde zorgklant

Sinds 2013 zijn de eerste en de tweede staffel voor energiebelasting voor gas samengevoegd. Het gevolg hiervan zal met deze stijging duidelijk merkbaar zijn. Wilt u meer weten over de effecten van deze verhoging en welke maatregelen u kunt nemen? Plan een informatief gesprek in met één van onze Energieadviseurs. Wij helpen u graag.

De volgende stappen

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn nu aan zet om richtinggevende keuzes te maken. Mogelijk kunnen de sectortafels na de zomer aan de slag om de hoofdlijnen om te zetten in concrete afspraken. Eind dit jaar moet er dan een volwassen akkoord liggen. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen van het Klimaatakkoord op uw bedrijf? Neem contact op met een PowerQ Energieadviseur voor een informatief gesprek. Telefonisch te bereiken op 010 – 2019737 en per e-mail: info@powerq.nl, of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *