Dynamische energieprijzen: Zijn deze geschikt voor budget gedreven organisaties?

De energiemarkt is continu in beweging, en er zijn verschillende manieren om energie in te kopen. De laatste tijd zijn er steeds meer aanbieders van dynamische energiecontracten. Zijn deze nu ook voor budget gedreven organisaties interessant? Het alternatief is werken met een lange termijn klikstrategie, waarbij je het inkooprisico spreidt over een periode van meerdere jaren. Dit zorgt voor stabiliteit en voorspelbaarheid. Graag lichten we de verschillen tussen deze inkoopstrategieën toe en gaan we in op de risico’s van dynamische energiecontracten. Ook zullen we wat ingaan op de veranderingen in de energiemarkt. 

 

Wat zijn dynamische energiecontracten?

 

Steeds meer consumenten stappen over op dynamische energiecontracten. Bij deze contracten koop je je energie in tegen uurprijzen die een dag van tevoren bekend worden gemaakt. Op dit moment heeft ongeveer 5% van de huishoudens zo’n contract. Ook bij zakelijke klanten adverteren steeds meer partijen met deze optie. Maar voor wie is dit eigenlijk aantrekkelijk?

 

Wie profiteert van dynamische energieprijzen?

 

Dynamische contracten zijn vooral interessant voor mensen en bedrijven die goed kunnen sturen op hun energieverbruik. Dit betekent dat je op de momenten met lage of zelfs negatieve prijzen extra veel stroom verbruikt. Denk aan het opladen van je elektrische auto of het aanzetten van grootverbruikers zoals warmtepompen en wasmachines op de juiste momenten.

Daarnaast kun je besparen door juist minder energie te verbruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Dit vraagt echter om een flexibele instelling en de mogelijkheid om energieverbruik bewust te sturen. Heb je een constante energievraag die je niet makkelijk kunt aanpassen? Dan kun je niet profiteren van de voordelige momenten en betaal je de hoofdprijs als de prijzen omhoog schieten, je bent dan overgeleverd aan de grillen van de markt.

 

De risico’s van dynamische prijzen

 

Hoewel dynamische energieprijzen voordelen kunnen bieden, zitten er ook flinke risico’s aan vast. Een groot nadeel is de onvoorspelbaarheid van de markt. Zo zagen we recent hoe een laag aanbod van zonne- en windenergie de prijzen omhoog dreef naar recordhoogten. Dit soort prijsfluctuaties kunnen lastig zijn voor huishoudens en bedrijven die hun kosten willen beheersen.

Daarnaast zal het verwachte overschot in de toekomst aan zon in de zomerperiode zorgen voor negatieve elektriciteitsprijzen gedurende de uren dat er zonne-energie wordt opgewekt. Omdat de energieleveranciers hun gas- en kolencentrales in de overige uren moeten terugverdienen en er een grote mate van onvoorspelbaarheid is op de korte termijnmarkt, worden de overige uren daardoor veel duurder. Dit kan resulteren in grotere prijsschommelingen en een verhoogd risico voor gebruikers met een dynamisch contract.

Ook is budgetteren met een dynamisch contract erg ingewikkeld. Omdat je tarieven pas een dag van tevoren bekend zijn, heb je totaal geen zekerheid over je energiekosten op de lange termijn. Dit maakt financiële planning zeer lastig, vooral voor bedrijven met een vast budget die niet flexibel kunnen schakelen in hun energieverbruik.

 

Lange termijn zekerheid of dynamische flexibiliteit?

Wanneer je geen risico’s wil nemen en zekerheid wil over je energiekosten, dan is een lange termijn klikstrategie – zoals die van PowerQ – een betere keuze. Hiermee weet je waar je aan toe bent en voorkom je verrassingen.

Hybride oplossing met accu’s en aparte administratie

Voor budgetgedreven organisaties die beschikken over accu’s kan er, onder bepaalde voorwaarden, toch geprofiteerd worden van dynamische prijsverschillen. Door een deel van het energieverbruik – bijvoorbeeld het laden en ontladen van accu’s – onder te brengen in een aparte administratieve entiteit, is het mogelijk om uitsluitend dat flexibele deel af te rekenen tegen dynamische uurprijzen. Op deze manier kan strategisch worden ingekocht op de spotmarkt, terwijl de rest van het verbruik onder een stabiel inkoopcontract blijft vallen. Dit vergt wel een goede inrichting van de administratieve en technische scheiding, maar kan financieel interessant zijn voor instellingen met opslagcapaciteit.

Wanneer is dynamische inkoop interessant?

Dynamische contracten kunnen aantrekkelijk zijn voor wie flexibel is en slim kan inspelen op prijsfluctuaties door het gebruik van accu’s of het veranderen van het verbruikspatroon. Maar wie liever stabiliteit wil en niet afhankelijk wil zijn van de schommelingen in de markt, kiest beter voor een vast en strategisch inkoopbeleid. Uiteindelijk hangt de juiste keuze af van de flexibiliteit in je energieverbruik, het percentage van energiekosten in de kostprijs van je product, en hoeveel jaren vooruit je bereid bent om te gaan inkopen. Verder vooruit inkopen betekent immers gemiddeld lagere prijzen.

Zo kun je in onderstaande grafiek voor de leveringsjaren 2021 t/m 2024 het verschil zien tussen de gewogen gemiddelde prijs van de EPEX spotmarkt van het desbetreffende leveringsjaar, waar je mee te maken hebt bij een dynamisch contract, en de gewogen gemiddelde prijs die je had gerealiseerd als je al 4 jaar van tevoren had vastgelegd. Het betreft hier de ‘kale’ inkoopprijzen, zonder opslagen vanuit de leverancier.

 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over energie-inkoopstrategieën? Neem gerust contact op met PowerQ. We helpen je graag bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie!

Mogelijkheden bespreken?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden? Vul het formulier hiernaast in, dan neemt één van onze Energy Officers contact op.

Amber Winkelman | Energy Officer