Energiebelasting staffels veranderen


De Rijksoverheid stelt elk jaar de tarieven voor de belasting op energie (EB) vast. Sinds een aantal jaar is daar de Opslag Duurzame Energie (ODE) bijgekomen. De tarieven stijgen elke jaar aanzienlijk, zo ook in 2016. Echter, er is nu een verplaatsing van de belastingdruk doorgevoerd van elektriciteit naar gas. Voor huishoudens zal dit netto niet veel verschil maken, maar wel voor grootverbruikers van gas, vrijwel alle zorginstellingen dus!

De belasting op elektriciteit is in de 1e staffel met 1,89 €ct/kWh gedaald en op gas met 6,058 €ct/m3 gestegen. De 1e staffel bij gas is echter zo groot dat vrijwel alle gasverbruik daar in valt. Voor aansluitingen met een verbruik >170.000 m3 betekent dit een netto stijging van ruim €10.000,- (excl. BTW) ten opzichte van 2015.

Tarieven energiebelasting en opslag duurzame energie 2016

Tabel_Elektriciteit               Tabel_gas


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zorg

Als zorgprofessional ligt je hart bij de zorg. Energie, daar wil je op kunnen bouwen. Zekerheid over energie-inkoop is dan een must.

Lees verder…

Zakelijk

Een succesvol bedrijf heeft grip op alle bedrijfsprocessen. Ook op de energie-inkoop. Inzicht en voorspelbaarheid: daar gaat het om.

Lees verder…

Leisure

Bedrijven in de vrijetijdssector zijn vaak grootverbruiker van energie. Een slimme inkoopstrategie maakt dan een flink verschil.

Lees verder…