Het grootste gedeelte van het gas wat in Nederland wordt gebruikt komt uit Groningen. Het verbranden van gas brengt CO2 in de atmosfeer en bovendien veroorzaak de winning hiervan aardbevingen in de provincie Groningen. Dit laatste was voor het kabinet een reden om de energietransitie in een versnelling te brengen. Afgelopen maand werd duidelijk dat Nederland de problematiek nu serieus gaat aanpakken. Het is menens. We gaan van het gas af, en snel. Verwacht wordt dat het gebruik van gas verder ontmoedigd zal worden om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Voor bedrijven die veel CO2 uitstoten en de omslag niet maken zal in een CO2-arme economie uiteindelijk geen plaats zijn.

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-sm-6″]Nu denk je wellicht; “Het zal mij wat, ik werk mij drie slagen in de rondte om mijn eigen bedrijfsvoering op orde te houden. Ik hoor het wel wanneer er iets moet veranderen.’’ Dit is een begrijpelijke gedachte aangezien energie voor veel bedrijven niet op het prioriteitenlijstje staat. Het is druk genoeg en zaken die geen prioriteit hebben stel je het liefst zo lang mogelijk uit.[/bs_col]
[bs_col class=”col-sm-6″]Toch willen we je erop attenderen dat het helemaal geen slecht idee is om alvast wat op de zaken vooruit te lopen om toekomstige maatregelen voor te zijn. Uiteindelijk zullen we helemaal van het gas af moeten. Echter zijn de mogelijkheden per gebouw verschillend, het is dus aan te raden hier een plan voor te maken hoe dit aan te pakken. Bij PowerQ kunnen we hierbij helpen. Wij hebben ervaring met de analyse en implementatie van diverse langetermijnplannen op het gebied van energietransitie.
[/bs_col]
[/bs_row]

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-8 col-xs-offset-2″]

Van het gas af een onmogelijke opgave? Niet weten waar je zou moeten beginnen?

[/bs_col]
[/bs_row]

Wij inspireren je graag alvast met alternatieven voor het verwarmen met gas of, om mee te beginnen, manieren om minder gas te gebruiken.

Minder gas gebruiken

Terwijl je bezig bent met het schrijven van een lange termijnplan kun je vast stappen zetten om voorlopig in ieder geval minder gas te gebruiken.

Gedrag

Een voor de hand liggende maar simpele oplossing om minder gas te verbruiken is het aanpassen van gedrag. Er wordt onnodig veel gas gebruikt vanuit gewoontes. Het bewust maken van medewerkers over hun gedrag omtrent energiegebruik kan door middel van interne campagnes. Dit is een effectieve manier die direct haar vruchten afwerpt.

Energiemanagementsystemen

Energiegebruik kan ook geautomatiseerd worden door energiemanagementsystemen. Zo wordt het energiegebruik efficiënt ingesteld en is het daarom minder afhankelijk van personen. Voor grotere bedrijven is een energiemanagementsysteem verplicht. Voor kleinere bedrijven geldt de verplichting niet maar kan een energiemanagementsysteem een efficiënte manier zijn om energie te besparen. De RVO legt hier uit voor welke bedrijven een energiemanagementsysteem verplicht is.

Isoleren

Duurzaam verwarmen begint bij goed isoleren. Door goed te isoleren kan warmte beter binnen gehouden worden en wordt het gasgebruik minder. De investering wordt terugverdiend door een lagere energierekening. Hoogrendementsglas (HR++-glas) isoleert een stuk beter dan gewoon dubbel glas. De meeste panden die gebouwd zijn na 2000 hebben HR++-glas. Wanneer nog geen gebruik wordt gemaakt van HR++-glas is het vervangen van oud glas door HR++-glas een rendabele investering. Daarnaast kan het rendabel zijn om isolatie aan te brengen of te vervangen in vloeren, daken of schouwen. Ook leidingen hebben isolatie nodig. Ongeïsoleerde leidingen geven warmte af in ruimtes waar dit niet nodig is, bijvoorbeeld in het plafond.

Helemaal geen gas gebruiken om te verwarmen?

Wil je de slag maken door helemaal geen gas meer te gebruiken om panden te verwarmen? Er zijn alternatieve manieren om te verwarmen dan met gas.

Infrarood panelen

Met infrarood panelen verwarm je volledig elektrisch. Omdat ruimtes afzonderlijk makkelijk verwarmd kunnen worden zijn infrarood panelen ideaal voor het verwarmen van kantoren, woonruimtes, wachtruimtes, ontvangstruimtes, werkplaatsen of bedrijfshallen.

CV-ketel op gas vervangen

Om gasloos te verwarmen dient de cv-ketel op gas vervangen te worden. Alternatieven hiervoor zijn het gebruik van elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten, indien beschikbaar. Voor warm water kunnen zonneboilers een alternatief zijn voor de Cv-ketel. Een zonneboiler bespaart minimaal 50% op het energieverbruik voor warm water. Voor warmtepompen en zonneboilers is subsidie beschikbaar (ISDE).

Infraroodpanelen en warmtepompen hebben elektriciteit nodig. Om optimaal te verduurzamen zou je de elektriciteit van deze nieuwe warmtebronnen natuurlijk zelf opwekken, bijvoorbeeld door middel van eigen zonnepanelen. Zonnepanelen dragen ook bij aan een lagere gasvraag omdat veel grijze stroom die wordt afgenomen wordt opgewekt met gas. Door groene stroom, opgewekt met eigen zonnepanelen, te gebruiken kun je dus de vraag naar grijze stroom omlaag brengen wat resulteert in een lagere gasvraag.

Warmte-koudeopslag

Een andere optie is het gebruik van een warmte-koudeopslag (WKO), waarbij energie in de vorm van warmte of koude wordt opgeslagen in de bodem. Voor WKO-systemen is de Energie Investeringsaftrek (EIA) beschikbaar. Hierbij kan 41,5% van de investeringskosten afgetrokken worden van de fiscale winst.

Restwarmte inzetten

Voor producerende bedrijven is warmte die vrijkomt tijdens het productieproces een onbenutte bron. Vaak komt deze warmte in de lucht of in het water terecht. Warmte kan worden bewaard en vervoerd om eventueel op een later, geschikter tijdstip te gebruiken. Dit is cruciaal voor een efficiënte en daardoor duurzame energiehuishouding. Het is belangrijk om warmte niet weg te laten lekken maar opnieuw te gebruiken om nog meer warmte mee te maken. Met deze warmte kan dan op een geschikter moment ook elektriciteit worden opgewekt.

Begin vandaag

Deze lijst van mogelijkheden is natuurlijk niet volledig. In dit artikel zijn een aantal quick-wins en andere mogelijkheden geschetst om de gasvraag te verlagen. Om helemaal van het gas af te gaan in de toekomst zijn doordachte lange termijnplannen nodig die met meerdere factoren rekening moeten houden.

contact

Alvast beginnen met minder gas? Neem contact op met Jaap van Kriekingen, Manager Accounts, via 010-2019737 of jaap.van.kriekingen@powerq.nl, of vraag naar uw contactpersoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *