Ben je van plan het pand van jouw organisatie te verduurzamen met zonnepanelen? Goed bezig! Dan rijst echter al snel de vraag: Ga ik voor glas-glas of glas-folie panelen? De glas-glas techniek is relatief nieuw en veel fabrikanten van deze panelen prijzen de nieuwe techniek aan. Glas-glas panelen hebben een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Zoek je meer informatie over het verschil tussen glas-folie en glas-glas, dan zal je ook cijfers en berekeningen tegenkomen in het voordeel van glas-folie. Verwarrend.

Wij zullen je een handje helpen. Op de vraag welke keuze beter is,  is namelijk geen enkelzijdig antwoord. Beide technieken hebben voor- en nadelen. Welke keuze beter is hangt af van de financiële mogelijkheden en kenmerken van de organisatie waar de panelen geplaatst worden.

In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen glas-folie en glas-glas panelen. Omdat wij onafhankelijk advies geven doen wij dit objectief, zonder een voorkeur uit te spreken voor het een of het ander.

Glas-folie is goedkoper, glas-glas is duurzamer

Glas-folie zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf. Wel twee keer zo goedkoop in vergelijking met glas-glas panelen. De terugverdientijd van glas-folie panelen is daarom korter. Economisch gezien beter dus. Kijk je naar de lange termijn, dan komen glas-glas panelen beter uit de bus. Glas-glas panelen gaan langer mee en hebben minder vermogensverlies over tijd. De panelen blijven langer presteren en krijgen van fabrikanten betere garantievoorwaarden. Glas-glas panelen krijgen in de meeste gevallen een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Bij glas-folie is dit 80% na 25 jaar.

Verschil in prestatie door materiaalopbouw

Glas-folie panelen hebben glas aan de voorkant, zonnecellen in het midden, en kunststof folie aan de achterkant. Weersomstandigheden, vocht, stofdeeltjes  en mechanische spanning kunnen na verloop van tijd schade toebrengen aan de zonnecellen. Het vermogen van de zonnepanelen gaat hierdoor op den duur achteruit waardoor de panelen minder elektriciteit kunnen opwekken.

Glas-glas panelen leveren ook ieder jaar een klein beetje in op vermogen. Bij glas-glas is dit verlies echter minder groot. Glas-glas panelen hebben een laag glas aan zowel de voor- als achterkant van de zonnecellen. De zonnecellen worden tussen twee glasplaten geklemd waardoor de zonnecellen minder bewegen en resistenter zijn tegen weersinvloeden en mechanische schade. De panelen zijn minder breekbaar maar ook zwaarder. Zo’n 28 kg tegenover 18 kg bij glas-folie.

Bij glas-glas beschermt het glas de zonnecellen tegen vermogensverlies waardoor de panelen langer meegaan en op den duur meer opbrengen dan glas-folie panelen. Glas-glas fabrikanten beweren dat deze panelen op den duur 25% meer opbrengst hebben. Maak je echter de rekensom op basis van de vermogensgarantie, dan is dit verschil zo’n 5% na 25 jaar.

Hoe maak je de juiste keuze?

De juiste keuze is voor elke organisatie anders. Is kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid belangrijk in jouw organisatie? Dan ligt glas-glas voor de hand. Is het budget gericht op een kortere termijn en is terugverdientijd een belangrijke factor? Dan is glas-folie de meest economische oplossing.

Wat geeft de doorslag?

De juiste keuze maak je op basis van een objectieve berekening. In deze berekening dienen de opbrengsten en terugverdientijd tegenover de aanschafprijs en installatieprijs gezet te worden, waarbij bedrijfsspecifieke kenmerken mee worden genomen.

Denk hierbij aan: de maximale draagkracht van het dak, de looptijd van het pand, investeringsmogelijkheden en verzekeringseisen. Deze berekening maken wij graag voor u. In ons zonne-energietraject nemen we al deze factoren mee en zetten we verschillende scenario’s uiteen waardoor u een keuze kan maken die past bij de situatie van uw organisatie.

 

 

Om er achter te komen welke mogelijkheden er voor uw organisatie zijn,

of vul hieronder je gegevens in om 4 gratis tips te ontvangen van onze zonnepanelenexpert over zakelijke zonne-energie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *