Het energiegebruik gaat wereldwijd met 30% omhoog binnen 25 jaar. Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de industriecommissie van het Europees Parlement daarom besloten de besparingsdoelstelling te verhogen naar 40%. Het voorstel werd maar nipt gehaald, met 33 stemmen voor en 32 tegen. Ook wordt er in de amendementen een nationaal bindend voorstel van de doelstelling behandeld.

Energiebesparing is momenteel niet nationaal bindend. Wanneer dat wel gebeurt betekent het dat EU richtlijnen door de EU-landen worden omgezet in nationale wetgeving. Door de doelstelling bindend te maken hoopt de EU meer duidelijkheid over de verantwoordelijkheid van ieder EU-lid te scheppen. Wanneer de industriecommissie haar zin krijgt, zal dat gevolgen hebben voor Nederland.

Oorspronkelijk werd de doelstelling om het aandeel hernieuwbare energiebronnen toe te laten nemen van 40% met bindende voorwaarden voorgesteld. Dit bleek politiek onhaalbaar en werd later bij wijze van compromis naar beneden bijgesteld. De doelstelling staat nu op 35% en is bovendien niet bindend.

Desondanks zijn de beoogde doelen ambitieus. Het Europarlement beslist halverwege Januari volgend jaar over beide dossiers. Daarna zal overleg met de Europese Raad plaatsvinden, die de lidstaten vertegenwoordigt. Wanneer daar overeenstemming ontstaat, zullen betreffende wetten worden ingevoerd.

Energie-efficiƫntie is niet langer weggelegd voor idealisten. Het zal onderdeel worden van iedereen die energie gebruikt. Elke organisatie zal dus structureel met haar energiebeleid moeten omgaan om slechts in de buurt te komen van de voorgestelde reductie. Er is tenslotte nog maar 12 jaar de tijd om deze doelstelling te halen.

Hoe gaat uw organisatie de 40% realiseren?

Een van de tools die PowerQ gebruikt om energie te besparen is de Energieplanner. De energieplanner is een online besparingstool die energiemonitoring en energieadvies combineert. De energieplanner geeft inzicht en controle in het energieverbruik en toont concrete bespaaradviezen. Samen met een energieadviseur van PowerQ kan een energie bespaarplan worden opgesteld waar u zelf bepaalt welke bespaaracties u uitvoert.

Interesse in wat de Energieplanner voor uw organisatie kan betekenen?
Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *