Samen verduurzamen

Een duurzaam energiebeleid voor jouw organisatie

Duurzame energie

Verduurzamen is de hype voorbij. Het is een speerpunt in het energiebeleid waar iedere professional – van vastgoedmanager tot HSEQ-manager – actief mee bezig is. Zonnepanelen, groene energie, e-mobility, energie-efficiency zijn concrete oplossingen. 

Maar hoe zit het met regelgeving? Nog belangrijker: hoe maak je een solide plan? We nemen je op deze pagina mee in de verschillende elementen die invloed hebben op verduurzaming in jouw organisatie.

PowerQ: jouw groene adviseur

Bij de keuze voor zonnepanelen, groene energie of e-mobility komt veel kijken. Zijn de zonnepanelen die je op het oog hebt wel van herbruikbare, PFAS-vrije materialen gemaakt bijvoorbeeld? Alle (technische) mogelijkheden goed onderzoeken en de juiste vervolgstappen kiezen kost tijd en vraagt expertise. Veel van onze klanten leunen daarom op onze ervaring en vragen ons om die rol van coördinator op ons te nemen. 

Waar ligt jouw focus?

Een goed plan kijkt niet alleen naar de technische elementen van verduurzamen, maar ook naar de menselijke kant van het verhaal. Duurzamer omgaan met energie is immers ook mensenwerk. Dat vraagt om gedragsverandering. Hoe creëer je sneller draagvlak in de organisatie zodat verduurzaming ervaren wordt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid? Dat is de vraag die wij willen beantwoorden in een energiebeleid voor jullie zorginstelling. We doen interviews, houden workshops, werken een plan uit en zorgen voor de implementatie.

Lees hieronder meer over samen verduurzamen.

Verduurzamen is een continu proces waar actieve sturing op nodig is. Het gaat hier om monitoren, mogelijke technische aanpassingen maken, conformeren aan regelgeving, en benchmarken . Het is de rol van de energiecoördinator om hierop in te zetten. Is dat iets waar je zelf tijd en aandacht aan wil besteden? Of kunnen wij die rol op ons nemen?

Welke strategie past bij jou?

In de zoektocht naar de beste manier om te verduurzamen, loop je tegen een hoop vragen aan. Is het beter om zelf de verschillende oplossingen en technische mogelijkheden te onderzoeken? Of kun je dit beter uitbesteden? En hoe zit het nu precies met alle wet- en regelgeving? 
 
De Energy Officers van PowerQ zoeken samen met jou het antwoord op die vragen. Wat de beste strategie is, dat verschilt per organisatie. De uitkomst is in ieder geval altijd: inzicht, voorspelbaarheid en duidelijkheid rondom (groene) energie.

De keuze voor zonnepanelen is voor veel zorginstellingen heel aantrekkelijk. Terecht, want het zorgt ervoor dat het energiebudget kan worden aangepast en er meer geld naar de zorg zelf kan. Je boort immers een energiebron aan die op korte en lange termijn voor besparing zorgt.

Een goede afweging voor zonnepanelen gaat verder dan besparing, financiering en subsidies; het gaat ook over een goed plan, techniek, implementatie, service en monitoring. Maar bovenal gaat het over kwaliteit en veiligheid; dat heeft voor ons tijdens de realisatie én ook daarna met het onderhoud de focus.

Wanneer je een investeringsplan hebt gemaakt op het gebied van energie en verduurzaming, raden we altijd aan om een gesprek met een adviseur van PowerQ te houden. Waarom? Omdat we kunnen aangeven of er eventuele subsidies, zoals ISDE, mogelijk zijn. Hierdoor kan het zijn dat je minder eigen budget nodig hebt. Samen met jou nemen we dan alle mogelijkheden door. Ook kunnen we aangeven of je ergens nog vrijstelling kunt krijgen voor energiebelasting. Dat kan bijvoorbeeld voor warmtekrachtkoppelingen of als je een ANBI-status hebt.

Groene energie is door de klimaatdoelstellingen hoog op de agenda gekomen. Terecht ook; deze energie is grenzeloos. Je weet alleen niet wat er uit het stopcontact komt. Om dit te reguleren dient groene energie aan bepaalde voorwaarden te voldoen; groencertificaten (GvO’s, Garanties van Oorsprong) verzekeren je vervolgens ervan dat de energieproducent aan de eisen voldoet. Deze energieproducenten worden door onafhankelijke instanties gecontroleerd.

Geld dat niet naar energie hoeft te gaan, wordt beschikbaar voor de zorg zelf. Efficiënter omgaan met energie heeft dus direct effect op de zorg die je biedt. Ja, dit gaat over verduurzamen, én het gaat over het sturen van energieverbruik.

Het is één van de grotere uitdagingen voor veel zorginstellingen: hoe voldoe je aan de wet- en regelgeving om de klimaatdoelstellingen te halen? Deze doelstellingen gaan over energiebesparing, energie-efficiency en verduurzaming.

Dit zijn de belangrijkste richtlijnen:

  • De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) schrijft voor aan welke energieprestaties gebouwen moeten voldoen.
  • De Energy Efficiency Directive (EED) omvat richtlijnen op het gebied van efficiënt omgaan met energie.
  • De Renewable Energy Directive (RED) houdt verband met hernieuwbare energie

In praktijk betekent dit bijvoorbeeld:

  • Organisaties met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en/of meer dan 250 medewerkers moeten elke vier jaar een energie-audit laten uitvoeren.
  • Bij een verbruik van meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalenten moet je vanuit de Milieuwet aan het Activiteitenbesluit voldoen.
  • Energiebesparingsmaatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden, moeten uitgevoerd worden.

Het kan flink wat druk opleveren. Hoe kunnen wij helpen? Ten eerste door een grondige audit uit te voeren die tevens laat zien welke vooruitgang er al is geboekt. Ten tweede door deze adviezen te helpen implementeren in de organisatie. 

Waarom PowerQ?

Scherp tarief

Je bespaart op je zakelijke energierekening

Voorspelbaarheid

Energiebudgetten worden voorspelbaar

Communicatie

Je vaste Energy Officer denkt proactief met je mee

Transparantie

Je hebt volledig inzicht in het inkoopproces en de prijzen

Onafhankelijke energiepartner

We handelen in jouw belang, onafhankelijk van derden

Mogelijkheden bespreken?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden? Vul het formulier hiernaast in, dan neemt één van onze Energy Officers contact op.

Amber Winkelman | Energy Officer