Menu
Menu
Inmiddels is het duidelijk dat verduurzamen geen hype is. Het is een speerpunt in het energiebeleid waar iedere professional – van vastgoedmanager tot directeur – actief mee bezig is. Zonnepanelen, groene energie, e-mobility, energie-efficiency zijn concrete oplossingen. Maar hoe zit het met regelgeving? Nog belangrijker: hoe maak je een solide plan? We nemen je op deze pagina mee in de verschillende elementen die invloed hebben op verduurzaming in jullie onderneming.
Een goed plan kijkt niet alleen naar de technische elementen van verduurzamen, maar ook naar de menselijke kant van het verhaal. Duurzamer omgaan met energie is immers ook mensenwerk. Dat vraagt om gedragsverandering. Hoe creëer je sneller draagvlak in de organisatie zodat verduurzaming ervaren wordt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid? Dat is de vraag die wij willen beantwoorden in een energiebeleid. We doen interviews, houden workshops, werken een plan uit en zorgen voor de implementatie.
Verduurzamen is een continu proces waar actieve sturing op nodig is. Het gaat hier om monitoren, mogelijke technische aanpassingen maken, conformeren aan regelgeving, en benchmarken. Het is de rol van de energiecoördinator om hierop in te zetten. Is dat iets waar je zelf tijd en aandacht aan wil besteden? Of kunnen wij die rol op ons nemen?
De keuze voor zonnepanelen is voor veel bedrijven heel aantrekkelijk. Terecht, want het zorgt ervoor dat je flink wat kosten bespaart op je energierekening, doordat je een deel van je benodigde energie – of wellicht zelfs alle! – zelf opwekt. Zo kun je je energiebudget dus bijstellen.
Een goede afweging voor zonnepanelen gaat echter verder dan besparing, financiering en subsidies; het gaat ook over een goed plan, techniek, implementatie, service en monitoring. Maar bovenal gaat het over kwaliteit en veiligheid; dat heeft voor ons tijdens de realisatie én ook daarna met het onderhoud de focus.
ClimaRad, ontwikkelaar en producent van slimme, energiezuinige ventilatiesystemen, verduurzaamt niet alleen gebouwen van andere organisaties, maar ook de eigen locatie in Oldenzaal. Sinds mei 2019 leveren 220 zonnepanelen van PowerQ het volledige dagelijkse stroomverbruik van ClimaRad.
“Wij zijn met ons bedrijf altijd al bezig geweest met het klimaat en het welzijn van de mens.”
Wanneer je een investeringsplan hebt gemaakt op het gebied van energie en verduurzaming, raden we altijd aan om een gesprek met een adviseur van PowerQ te houden. Waarom? Omdat we kunnen aangeven of er eventuele subsidies, zoals ISDE, mogelijk zijn. Hierdoor kan het zijn dat je minder eigen budget nodig hebt. Samen met jou nemen we dan alle mogelijkheden door. Ook kunnen we aangeven of je ergens nog vrijstelling kunt krijgen voor energiebelasting. Dat kan bijvoorbeeld voor warmtekrachtkoppelingen of als je een ANBI-status hebt.
Groene energie is door de klimaatdoelstellingen hoog op de agenda gekomen. Terecht ook; deze energie is grenzeloos. Je weet alleen niet wat er uit het stopcontact komt. Om dit te reguleren dient groene energie aan bepaalde voorwaarden te voldoen; groencertificaten (GvO’s, Garanties van Oorsprong) verzekeren je vervolgens ervan dat de energieproducent aan de eisen voldoet. Deze energieproducenten worden door onafhankelijke instanties gecontroleerd.
Wat wij voor je kunnen doen? Wij regelen geverifieerde groencertificaten voor je of certificaten om de CO2-footprint te compenseren. Dit doen we door een account te openen bij CertiQ op jullie naam. Dat begint met een vergroeningsbudget, waarin we samen een goede verdeling maken van de verschillende energiebronnen. Je maakt je eigen mix tussen water, wind en zon. Daarna onderzoeken we welke leveranciers het beste aanbod hebben. Hier hebben wij geen enkele belang bij; we zijn volledig afhankelijk.
“Een goede strategie richt zich op de lange termijn – zelfs wanneer je binnen deze strategie ervoor kiest om op korte termijn in te kopen. Hoewel quick wins heel aantrekkelijk klinken, zien wij dat dit op termijn alleen maar voor hogere kosten en onvoorspelbaarheid zorgt”
Heel Nederland is een stuk bewuster geworden van de invloed van autovervoer op het milieu. Ineens zijn er 170.000 elektrische auto’s in ons land. Dat wordt alleen maar meer. Maar wat betekent dat voor jouw organisatie en verduurzaming? Kijkend naar de toekomst is de kans groot dat zowel medewerkers als bezoekers verwachten dat je een laadmogelijkheid biedt tijdens hun verblijf. Hoe maak je het mogelijk om energie te leveren aan mensen die elektrisch rijden?
Als het gaat om e-mobility zijn er meerdere aspecten waar je aan moet denken. Naast het financiële plaatje, wil je ook goed nadenken over de juiste techniek, software, implementatie en administratie. De energie die je afneemt én verkoopt aan de gebruiker kun je bovendien op verschillende manieren inkopen – individueel of collectief. Het zijn nogal wat zaken die aandacht vragen, zodat je slimme keuzes kunt maken. Dit bespreken we graag met je, zodat je zelf kunt kiezen hoe je deel wil nemen aan het PowerQ Charge Collective Program (PCCP).
Het opslaan van elektrische energie in accusystemen is met recht een heel lucratieve strategie om minder afhankelijk te zijn van prijsontwikkelingen. Deze accusystemen worden gekoppeld aan handelssoftware. Deze software levert data om energieafname te regelen op basis van prijsinformatie. Maar waarom zou je hierin investeren? En hoe werkt dat dan?
Het opslaan van energie kun je op een paar manieren doen. Zo kun je méér energie dan nodig inkopen wanneer het goedkoop is en het overschot vervolgens opslaan. Wanneer de prijzen weer stijgen, kun je gebruik maken van je voorraad. Een andere manier is om zelf opgewekte energie op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie. Als de zon dan niet schijnt, kun je van deze voorraad gebruik maken. Daarnaast kun je ook je eigen overschot aan zonne-energie aan het net verkopen wanneer de prijzen hoog zijn; dan krijg je een gunstig tarief betaald. Je wordt dan beloond voor verduurzaming.
Er zijn al een aantal mogelijkheden op dit vlak. Wij kunnen je met onze samenwerkingspartners, die hierin gespecialiseerd zijn, begeleiden in het maken van de slimste keuzes.
Verduurzamen gaat gepaard met investeringen doen. Naast de wil om te verduurzamen is rendement ook belangrijk. Hoe breng je dat rendement in kaart? Een dergelijke business case kunnen wij voor je ontwikkelen. We schetsen een totaalplaatje ten opzichte van het investeringsbesluit. Daarin nemen we de verschillende opties mee, geven we een helder overzicht van de kosten én doen we diverse aanbevelingen voor jullie specifieke organisatie en doelstellingen. Met deze business case krijg je een compleet verhaal om je beslissing op te baseren.
Een gezond bedrijf zorgt ervoor dat er geen onnodige kosten worden gemaakt. Efficiënter omgaan met energie heeft daar direct invloed op. Ja, dit gaat over verduurzamen, én het gaat over het sturen van energieverbruik.
.
Het is één van de grootste uitdagingen voor veel ondernemingen: hoe voldoe je aan de wet- en regelgeving om de klimaatdoelstellingen te halen? Deze doelstellingen gaan over energiebesparing, energie-efficiency en verduurzaming.
Het kan flink wat druk opleveren. Hoe kunnen wij helpen? Ten eerste door een grondige audit uit te voeren die tevens laat zien welke vooruitgang er al is geboekt. Ten tweede door deze adviezen te helpen implementeren in de organisatie.
Verduurzamen is een must voor iedere organisatie. Zeker in deze tijd. Ten eerste om op die manier de footprint van het bedrijf op de wereld te verkleinen en ten tweede om aan de internationale wet- en regelgeving te voldoen. We helpen je graag in dit proces. Wat kunnen we voor jou doen?