Zonneparken en Power Purchase Agreements: Hoe aantrekkelijk is deze combi?

De opkomst van zonne-energie in Nederland brengt steeds meer mogelijkheden met zich mee voor bedrijven om duurzame keuzes te maken. Een van de trends die we zien, is dat exploitanten van grote zonneparken bedrijven en instellingen zoals ziekenhuizen benaderen om via een Power Purchase Agreement (PPA) stroom af te nemen. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke optie: je kunt groene stroom inkopen voor een vaste prijs van rond de 10 à 11 cent per kWh, en dat voor een lange termijn van 10 tot 15 jaar. Helaas is dit niet het volledige verhaal, omdat er appels met peren vergeleken worden.

 

Wat is een PPA eigenlijk?

Een Power Purchase Agreement (PPA) is een langetermijnovereenkomst waarbij je als bedrijf stroom afneemt die direct wordt opgewekt door bijvoorbeeld een zonnepark. Dit soort contracten lijken aantrekkelijk omdat ze een vaste prijs bieden voor duurzame energie, vaak voor een periode van 10 tot 15 jaar. Vooral in een volatiele energiemarkt kan zo’n vastgelegde prijs aantrekkelijk lijken, zeker als die enkele centen lager ligt dan wat je nu betaalt. Met name ziekenhuizen worden benaderd door dit soort partijen, omdat daar sprake is van een hoog elektriciteitsverbruik en hier van oudsher een hoge contractcapaciteit met de netbeheerder is afgesproken. Voor exploitanten van zonnepanelen is deze capaciteit goud waard in de huidige tijden van netcongestie.

 

Een lage prijs, maar vergelijk je appels met appels?

Een prijs van 10 à 11 cent per kWh klinkt natuurlijk goed, toch is het belangrijk om goed te begrijpen waar deze prijs op gebaseerd is. De stroom die je via een PPA afneemt, wordt namelijk alleen geleverd wanneer de zon schijnt—oftewel, op momenten dat er sowieso al een overvloed aan zonnestroom is. Dit zijn de momenten waarop de elektriciteitsprijzen laag liggen, simpelweg omdat er zoveel aanbod is. Deze prijzen zijn steeds vaker negatief en de gemiddelde prijs in deze uren ligt ruim onder de 4 cent per kWh, gebaseerd op afgelopen jaar. Als je dus 10 a 11 cent per kWh betaalt voor stroom die maximaal 4 cent per kWh waard is, moet je wel veel belang hechten aan duurzaamheid terwijl er ook andere mogelijkheden zijn om groene stroom in te kopen.

 

De echte kosten zitten in de ‘dure’ momenten

Hoewel de prijs voor deze zonne-energie aantrekkelijk lijkt, is er een belangrijke kanttekening: je betaalt alleen die 10 à 11 cent per kWh voor stroom die daadwerkelijk door de zon wordt opgewekt. Voor de overige momenten van de dag, wanneer de zon niet of minder schijnt, moet je de rest van je stroom inkopen bij een energieleverancier, en dit gebeurt vaak tegen uurprijzen op de korte termijnmarkt. Deze prijzen zijn echter zeer onvoorspelbaar en kunnen flink oplopen, vooral op momenten dat de vraag hoog is en het aanbod beperkt, zoals het geval is in de uren dat er minder zonnestroom wordt opgewekt. Dit is in ieder geval van toepassing in de gehele winterperiode en de avond- en nachturen. Gemiddeld genomen moet je nog 70 tot 80 procent van je verbruik op deze manier inkopen. Het gevolg hiervan is dat je totale kosten voor elektriciteit een stuk hoger en ook onvoorspelbaarder worden. In plaats van zekerheid biedt een langjarig PPA contract dus juist financiële onzekerheid en vaak hogere kosten.

Er zijn echter wel mogelijkheden om het ‘restprofiel’ (gedeeltelijk) bij een energieleverancier in te kopen tegen een vaste prijs. Energieleveranciers zullen hier dan echter wel een flinke opslag voor rekenen, die kan oplopen tot wel 10 cent per kWh bovenop je leveringsprijs.

 

Als je het risico voor je energieleverancier wilt verlagen, is het goed om te weten dat er twee typen PPA’s zijn. Bij een ‘as produced’ PPA neem je de stroom exact af zoals deze wordt geproduceerd door het zonnepark, wat betekent dat je elk uur wisselende hoeveelheden stroom afneemt. Daarentegen biedt een ‘as nominated’ of ‘as forecasted’ PPA meer voorspelbaarheid, omdat je vooraf afspreekt hoeveel stroom je van het zonnepark zult afnemen. Deze vorm van PPA maakt het eenvoudiger om je restprofiel bij een energieleverancier onder te brengen, omdat je verbruik voorspelbaarder wordt. Kortom, hoewel het mogelijk is om een geheel vaste prijs te realiseren in combinatie met een PPA, zal deze doorgaans aanzienlijk hoger liggen dan je huidige leveringsprijs.

 

Ook goedkope of negatieve prijsmomenten vormen een groot risico

Daarnaast is het ook zo dat je verplicht bent de stroom die opgewekt wordt (danwel genomineerd of forecasted is) door het zonnepark af te nemen. Dat wil zeggen dat wanneer dit hoger is dan je vraag op een bepaald moment, je deze stroom alsnog zult moeten afnemen en dus weer zal moeten verkopen op de korte termijnmarkt of zelfs de onbalansmarkt. Ook hier ben je dus weer overgeleverd aan de grillen van uur- of kwartierprijzen, en kan het dus ook voor komen dat je de stroom verkoopt tegen negatieve prijzen. In dat geval ga je dus betalen om van de teveel geleverde stroom af te komen.

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid vs. financiële overwegingen

Ondanks de financiële haken en ogen hebben sommige bedrijven toch voor een PPA met een zonnepark gekozen. Vaak speelden hier maatschappelijke overwegingen een rol, zoals de wens om te laten zien dat het bedrijf groene ambities heeft. Het is een manier om bij te dragen aan duurzaamheid en dit zichtbaar te maken, zowel intern als extern. Dit gebeurde met name in het verleden, toen zonne-energie nog een hogere waarde had. Door het grotere aanbod van zonneparken is er een verzadiging ontstaan in de Nederlandse markt, waardoor deze waarde nu gedaald is. Daarnaast zijn er nog andere opties om je stroom te vergroenen, zoals zelf zonnepanelen aanschaffen voor eigen verbruik of via Garanties van Oorsprong (GvO’s).

 

Wat wel voordelig blijft: Zonnepanelen op eigen dak

Een PPA is dus meestal niet de beste financiële keuze wanneer je gebruik wilt maken van zonnestroom, echter blijft het een goed idee om zonnepanelen op je eigen dak te installeren. Door zelf stroom op te wekken voor je eigen verbruik, hoef je minder stroom af te nemen van het elektriciteitsnet, en vermijd je ook kosten zoals energiebelasting en netbeheerderskosten. In combinatie met accusystemen kun je dit nog optimaliseren. Dit maakt zonnepanelen nog steeds een slimme investering die je energierekening structureel verlaagt.

 

Vragen? PowerQ staat klaar

Overweeg je een PPA of wil je meer weten over hoe je je energievoorziening kunt verduurzamen? De adviseurs van PowerQ staan voor je klaar om je te helpen de juiste keuzes te maken. Zo weet je zeker dat je niet alleen groene stappen zet, maar ook financieel verstandige keuzes maakt.

 

Door de complexiteit van de energiemarkt is het essentieel om goed geïnformeerd te blijven. Laat je dus niet alleen leiden door een aantrekkelijke prijs, maar kijk ook naar het volledige plaatje—en vergeet niet dat wij bij PowerQ je graag helpen!

Mogelijkheden bespreken?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden? Vul het formulier hiernaast in, dan neemt één van onze Energy Officers contact op.

Amber Winkelman | Energy Officer