Christelijk Zorgcentrum Anker liet afgelopen weken maar liefst 978 zonnepanelen installeren voor eigen gebruik. De instelling in het Betuwse Kesteren kan daarmee haar vierentachtig appartementen grotendeels van duurzame elektriciteit voorzien.

De zonnepanelen leveren het zorgcentrum veel schone energie op, te vergelijken met het verbruik van 84 huishoudens. De investering zorgt voor een jaarlijkse CO2-besparing die te vergelijken is met 661 keer heen en weer vliegen naar Berlijn.

Dick van Bodegraven, directeur-bestuurder van het Anker: “Sociaal-duurzaam ondernemerschap is voor ons een vanzelfsprekendheid. Vanuit onze christelijke waarden vinden wij goed rentmeesterschap belangrijk. Dit geldt in de volle breedte: we maken gebruik van ledverlichting, vermijden verspilling, kopen onze benodigdheden zoveel mogelijk bij één leverancier en zorgen goed voor het personeel. Ik ben natuurlijk ook blij dat we met zelf opgewekte energie veel geld uitsparen, zodat we meer aan de zorg voor onze bewoners kunnen besteden.”

Sinds dit jaar werkt het Anker samen met Buro ZP. Buro ZP ondersteunt het Anker bij inkoop en contractmanagement, zo ook bij dit zonne-energieproject. “Het Anker heeft een mooie visie, die zij projecteert op inkoop en contractmanagement. Hierbij staan de bewoners en het personeel centraal en heeft duurzaamheid en lokaal werken een belangrijke positie. Zo ook bij dit project”, aldus Rick Schoolen van Buro ZP. Er is gekozen voor PowerQ als hoofdaannemer van dit project en voor een lokale installateur, Westreenen uit Opheusden. “We merken dat meer zorgcentra in Nederland deze investering in verduurzaming willen maken. De vraag stijgt flink”, vertelt Jaap van Kriekingen, Manager Accounts bij PowerQ. “De sector timmert hard aan de weg, met zonnepanelen, maar ook op andere gebieden, zoals efficiënter verbruik of betere afvalverwerking.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *