Zorggroep Lentis voorziet twee locaties van zonne-energie

Lentis liet in november 1.198 zonnepanelen installeren voor eigen gebruik. De zorggroep voorziet twee locaties van duurzaam opgewekte elektriciteit, psychiatrische Kliniek Groningen en Verpleeghuis de Enk in Zuidlaren, Drenthe.

De zonnepanelen leveren de zorgcentra veel schone energie op, te vergelijken met het verbruik van circa 100 huishoudens. De investering zorgt voor een jaarlijkse CO2-besparing die te vergelijken is met een kleine 500 keer heen en weer vliegen naar Barcelona.

“We willen met dit project bijdragen aan de klimaatambities van het Klimaatakkoord van Parijs”, zegt Tom Pieters, Manager Vastgoed bij Lentis. “Het is er één uit een reeks van maatregelen die we hebben genomen: goed isoleren, optimaal inregelen van onze installaties, gebruik van zonnecollectoren, warmtepompen, en laadpalen voor elektrische mobiliteit.”

“Natuurlijk is de goede businesscase de randvoorwaarde voor de investering en zijn we blij met de uiteindelijke besparing. Maar de reden om dit te doen komt vanuit onze groene ambities. Daarom onderschrijven we ook de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst, een initiatief van het Ministerie van VWS waarin de zorgsector zich committeert aan verduurzaming van de bedrijfsvoering.”

Er is gekozen voor PowerQ als hoofdaannemer van dit project en voor een lokale installateur, Evertal Solar uit Annen in Drenthe. “We merken dat meer zorgcentra in Nederland deze investering in verduurzaming willen maken. De vraag stijgt flink”, vertelt Joost de Jong, accountmanager bij PowerQ. “De sector timmert hard aan de weg, met zonnepanelen, maar ook op andere gebieden, zoals efficiënter verbruik of elektrische mobiliteit.”

Op de daken van Kliniek Groningen en Verpleeghuis de Enk zijn 1.198 panelen voor eigen gebruik geplaatst. Foto PowerQ

Misschien vind je dit interessant

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare is de grootste werkgever én de grootste energieverbruiker van Goeree-Overflakkee.

Spectrum

Het Spectrum Oplevering 2017 Industrie: zorg hetspectrum.nl De bewoners van zorgcentrum Vreedonk krijgen sinds