Duurzaam vastgoed met subsidie? DUMAVA unieke kans voor de zorg!

Moe van al het slechte nieuws over energieprijzen? Er is gelukkig ook goed nieuws voor zorginstellingen: de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Op 3 oktober gaat die al van start. In deze blog vertellen we je wat de subsidie zo interessant maakt én wat je absoluut niet mag vergeten. Wil je de kansen die DUMAVA biedt optimaal benutten? Lees dan verder.

Nu de energieprijzen torenhoog zijn, is dit hét moment om vastgoed te verduurzamen. Je kunt de energie die je verbruikt duurzaam opwekken. Maar ook: überhaupt minder energie verbruiken. Investeringen in bijvoorbeeld een warmtepomp of dubbel glas verdien je – met de huidige prijzen voor gas en elektra – relatief sneller terug.

Voor de zorg komt er dit najaar een kans voorbij die PowerQ uniek durft te noemen. Zoveel subsidiemogelijkheden zijn er namelijk niet voor zorginstellingen. De aanvraagperiode voor de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) loopt van 3 oktober 2022 tot en met 31 december 2023. We zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Voor wie en wat is DUMAVA?
DUMAVA is bedoeld voor de Nederlandse publieke sector: decentrale overheid, onderwijs, cultuur en voor de zorg. Om van de subsidie gebruik te kunnen maken moet je als zorginstelling een SBI-code hebben die op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’ staat. Deze lijst is heel uitgebreid en bevat onder andere de SBI-codes voor:

 • ziekenhuizen
 • verpleeghuizen
 • verzorgingshuizen
 • (geestelijke) gezondheidscentra
 • thuiszorg
 • jeugdzorg

Ook de lijst met mogelijke maatregelen die je kunt financieren met DUMAVA is indrukwekkend. In dit document staan niet alleen ‘logische’ verduurzamingsmogelijkheden zoals isolatie, zonnepanelen en LED-verlichting, maar ook interessante opties die wat meer out of the box zijn. Zo kun je denken aan:

 • een groen dak of groene gevel
 • zonnecollectoren
 • zoutwaterbatterij
 • luchtdicht maken van luchtkanalen
 • een luchtgordijn tegen warmteverlies via openstaande deuren
 • energieprestatieverbetering van liften en roltrappen


Energieadvies verplicht
Het aanvragen van DUMAVA-subsidie omvat meer dan het invullen van een vragenlijst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidieregeling uitvoert, stelt namelijk verplicht dat er een energieadvies wordt opgenomen in de aanvraag. Een energieadviseur moet al vóór het indienen van de aanvraag meekijken met de organisatie. Welke verduurzamingsslagen zijn er in het verleden al gemaakt? Wat is de status nu? Liggen er al rapporten, of bijvoorbeeld een CO2-routekaart? Hoe staat het met de EED? Welke stappen kunnen er nog worden gezet en vallen die onder DUMAVA?

Naast het energieadvies zijn er meer voorwaarden voor de DUMAVA-subsidie. Zo mag het vastgoed niet nieuwer zijn dan tien jaar. Het moet in of vóór 2012 zijn opgeleverd. Bij nieuwere gebouwen kom je alleen in aanmerking als de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat het gebouw wordt afgekoppeld van de aardgasaansluiting.

Verder kun je pas na 3 oktober 2022 een contract aangaan met een aannemer die de gesubsidieerde maatregelen gaat uitvoeren. En moet je de verduurzamingsmaatregelen binnen maximaal twee jaar na subsidieverstrekking realiseren. Er mag geen andere subsidie verleend zijn voor de betreffende maatregelen.

Wees creatief!
Enthousiast over DUMAVA? Bij PowerQ zijn we dat ook. Wij zien namelijk een bijzondere kans weggelegd voor (zorg)organisaties om creatief bezig te gaan met duurzaamheid. En dat is juist nú interessant. We merken dat organisaties in deze tijden minder afhankelijk willen zijn van energie. Dit is dus de ideale timing om eens verder te kijken dan je neus lang is. In samenwerking met een goede energieadviseur en met hulp van de DUMAVA-subsidie kun je maatregelen treffen waar je zelf misschien nog helemaal niet aan gedacht had.

Om kans te maken op financiering vanuit DUMAVA is het belangrijk dat er een goed doordacht energieadvies ligt. De specialisten van PowerQ staan voor je klaar om de mogelijkheden samen in kaart te brengen. Waar staat je organisatie nu, waar wil je naartoe, en welke ruimte is daarvoor binnen DUMAVA? Vóór, tijdens en na de aanvraag staan de adviseurs van PowerQ je graag bij.

Vragen over het energieadvies, over DUMAVA of over andere subsidies? Stuur ons een e-mail of geef ons een belletje! We staan voor je klaar.

Renata Machado

Laten we er samen achter komen! Neem gerust met mij contact op via de volgende gegevens of plan direct een afspraak in:

renata.machado@powerq.nl

Misschien vind je dit interessant

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare is de grootste werkgever én de grootste energieverbruiker van Goeree-Overflakkee.

Spectrum

Het Spectrum Oplevering 2017 Industrie: zorg hetspectrum.nl De bewoners van zorgcentrum Vreedonk krijgen sinds