Wat is nu een goede strategie voor energie-inkoop in deze turbulente tijden? En hoe zit het met de nieuwe Energiewet, het ongelijktijdigheidsprobleem, netcongestie en zonnepanelen Het zijn vragen waarmee zowel afdelingen vastgoed en inkoop als directeuren worstelen. Tijd voor PowerQ-directeur Loek Hulsbergen om zijn (zon)licht te laten schijnen over de energietrends van nu.
Na een prijsexplosie in 2022 dalen de energieprijzen nu weer. Het is echter de vraag of die daling voortzet. Er zijn veel negatieve ontwikkelingen die voor een flinke prijsstijging zouden kunnen zorgen – onder meer de voortdurende oorlog in Oekraïne -, maar weinig positieve ontwikkelingen die kunnen resulteren in een prijsdaling in vergelijkbare omvang. Daarbij willen energieleveranciers tegenwoordig minder risico nemen. De energiemarkt is structureel veranderd, lijkt het. We stellen PowerQ-directeur Loek Hulsbergen 7 vragen over de huidige trends op energiegebied.
Hoe kijk je terug op de energiecrisis van 2022?
Loek: “Ik ken voorbeelden van ziekenhuizen die een factor 8 zijn gestegen in hun energiekosten. Gelukkig is dat bij onze klanten niet gebeurd. Als je kijkt hoe wij de energie-inkoop voor 2023 en 2024 hebben gedaan, zie je dat de schade enorm beperkt is gebleven. PowerQ was zelfs 40 tot 50 procent voordeliger dan vergelijkbare collectieven. Hoe we dat doen? Met langetermijndenken en langetermijnstrategieën.”
Wat is nu de beste strategie om tegen een zo laag mogelijke prijs energie in te kopen?
“Dat verschilt per organisatie, per leverancier en per dag. Dit is dus hét moment om hulp van een energieadviseur in te schakelen. Organisaties die zelf energie inkopen, denken: we zien de prijzen heel erg dalen, het zakt uiteindelijk wel weer terug naar het niveau van 2021. Dat is – gegeven de structurele veranderingen op de energiemarkt – niet erg waarschijnlijk. Je zou nog wel eens bedrogen uit kunnen komen.”
Wachten is dus niet per se slim, maar wat moet je dan wel doen?
“Voor PowerQ is het continu coachen. Nagaan: welke producten zijn er in de markt, wat zijn de mogelijkheden voor tenders? Met allerlei partijen praten over de opties. Flexibel zijn. Alles voor de beste deal voor onze klanten. Wij weten dat je op de dagmarkt de ene dag een veel lager tarief voor stroom betaalt dan de andere dag. Maar ook dat je misschien nóg minder betaalt als je nu al voor 2027 inkoopt. Dan moet je nog wel rekening houden met de energiebelasting die erbij komt. En goed checken welke risico’s je loopt.
PowerQ werkt met een stop-loss-model; wij spreiden de risico’s. We passen de parameters op de goede manier aan voor elk leveringsjaar. Als je van tevoren bedenkt hoe je energie slim gaat inkopen, kom je veel voordeliger uit dan als je pas acteert als de prijzen in beweging komen.”
Er gaan stemmen op dat de energiecrisis ook positieve kanten heeft: we worden namelijk gedwongen zuiniger te leven. Hoe kijkt PowerQ daar tegenaan?
“Het gasverbruik was in 2022 behoorlijk lager dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het elektriciteitsverbruik ook iets. Door de hoge prijzen gaat men iets zuiniger opereren. Voor het klimaat is dat positief natuurlijk. Op een wat kleinere schaal, maar wel erg leuk: ik ben nog nooit zo vaak gevraagd om voor een CFO of een raad van bestuur uitleg te geven over mijn vak. Wat is er nu allemaal veranderd in die energiemarkt en welke consequenties heeft dat? Hoe houd je koers in een kenterende markt? Dat willen niet alleen inkoop- en vastgoedmanagers weten, maar nu ook directeuren.”
Welke energietrends zie je nog meer, naast de prijsontwikkelingen?
“Een term waar een paar jaar geleden misschien nog niemand van had gehoord, is nu ineens dagelijkse kost voor PowerQ: congestiemanagement. In grote delen van Nederland kun je als nieuw bedrijf geen aansluiting krijgen door capaciteitsproblemen op het net. Op de capaciteitskaart van Nederland zie je dat zowel voor afname als teruglevering van energie er hele gebieden rood of oranje zijn. Je moet als bedrijf een groot zelforganiserend vermogen hebben om dan tóch een nieuwe locatie te kunnen openen of extra zonnepanelen te kunnen plaatsen.
PowerQ ziet er een oplossing in om met een groep bedrijven gezamenlijk afspraken met de netbeheerder te maken. Het ene bedrijf kan dan de overtollige capaciteit van het andere bedrijf gebruiken. Nu de nieuwe Energiewet op zich laat wachten, kunnen dat soort proeftuinen interessant zijn.”
Is er nog nieuws op het gebied van zonnepanelen, accu’s en laadpalen?
“Er is momenteel veel aandacht voor het ongelijktijdigheidsprobleem. De momenten waarop stroom wordt opgewekt lopen niet gelijk met de momenten waarop stroom nodig is. Accu’s lijken daar een goede oplossing voor, maar daarbij loop je in bepaalde delen van Nederland ook tegen netcongestie aan. Een nieuwe optie is het combineren van zonnepanelen met het opladen van elektrische auto’s. Tegenwoordig is daar een interessante regeling voor met HBE’s (Hernieuwbare Brandstofeenheden). Er zit een verdienmodel in én je laat zien dat je bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Qua zonnepanelen: die businesscase is nog steeds erg goed. Terugverdientijden van rond de 5 jaar zijn gebruikelijk. Bij zorglocaties die als woonlocatie dienen, is de BTW zelfs 0 % sinds dit jaar. We gaan vanuit PowerQ een aantal mooie zonnepanelenprojecten doen de komende tijd, waarbij we proberen vraag en productie steeds beter op elkaar af te stemmen.”
Op welke manier is PowerQ zelf in beweging?
“Mensen die van de technische universiteit komen, willen graag bijdragen aan de energietransitie. PowerQ biedt die afgestudeerden sinds kort een vaardighedenprogramma, een soort
traineeship, waarmee ze inhoudelijk én qua skills klaar zijn voor het bedrijfsleven. We hebben hierdoor veel nieuwe mensen aan kunnen nemen. Ook leuk: door deze nieuwe collega’s hebben we nu ongeveer net zo veel vrouwen als mannen bij PowerQ werken.”
Wil je ook werken in de interessante wereld van energie? Bekijk onze vacatures.
Over de directeur
Loek is algemeen directeur van PowerQ en is sinds 2001 actief in de energiesector. Hij heeft zowel met projectontwikkeling als op sourcing- en tradinggebied ruime ervaring opgedaan bij meerdere spelers in de Europese markt. De laatste jaren heeft Loek zich steeds meer gespecialiseerd op het vlak van innovatie en energietransitie. U kunt bij hem terecht met alle vragen over energie, inkoop, projectontwikkeling en energietransitie.
Bekijk dit artikel op LinkedIn