Vorig najaar ging de subsidieregeling DUMAVA van start. De verwachtingen waren hoog, maar werden toch nog overtroffen. Reden voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de volgende aanvraagronde te vervroegen. Dat biedt iedereen die de eerste boot miste nieuwe kansen! De verwachting is echter dat niet voor alle aanvragers budget beschikbaar is… Ga daarom snel na of jouw vastgoed hiervoor in aanmerking komt! In deze blog zetten we alles voor je op een rijtje.

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) biedt een bijzondere kans voor zorginstellingen en andere maatschappijgerichte organisaties om creatief bezig te gaan met het verduurzamen van hun gebouwen. Voor deze regeling is in totaal 190 miljoen euro budget beschikbaar. Dit biedt meer dan ‘laaghangend fruit’; ook grotere investeringen, waar veel zorginstellingen vaak onvoldoende budget voor hebben, zijn met deze subsidie ineens wél mogelijk. Zo kunnen ze in hun verduurzaming een grote slag slaan. Bovendien verdient de investering zichzelf snel terug. Deze tweede aanvraagronde zou pas in 2024 worden geopend, maar is vanwege de vele snelle aanvragen vervroegd naar 18 september 2023.

Een nieuwe maatregelenlijst

Staat jouw organisatie op het punt om de gebouwen verder te verduurzamen? Voor de DUMAVA-aanvraagronde is een nieuwe maatregelenlijst samengesteld die aangeeft waaraan je moet voldoen, de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Zo is het onder meer verplicht om zonnepanelen te plaatsen – als dat tenminste mogelijk is op de betreffende daken. Daarnaast is er veel om uit te kiezen; van warmtepompen, HR-glas en koude-warmte-installaties tot isolatie, ledlampen en nieuwe zonnepanelen. Voor bijna iedere zorginstelling is er dus wel iets waarbij deze subsidie van pas kan komen. De aanvraag geldt per vastgoedobject. Je hebt daarbij keuze uit subsidie voor één, twee of drie losse DUMAVA-maatregelen, of voor één integraal project voor het vastgoedobject, zoals een grote renovatie van een gebouw.

Komt jouw organisatie in aanmerking?

Eerste voorwaarde is dat jouw organisatie valt onder de Nederlandse publieke sector; de decentrale overheid, onderwijs, cultuur of de zorg. Overheidsgebouwen, scholen, zorginstellingen, rijksmonumenten, maar ook panden met een publieksfunctie, zoals een sporthal, kunnen aanspraak maken op de DUMAVA-subsidie – omdat ze vallen onder de noemer ‘maatschappelijk vastgoed’.

Daarbij is de tweede vereiste dat de SBI-code van je organisatie – die aangeeft met welke activiteiten jouw organisatie zich bezighoudt – op de lijst SBI-codes van DUMAVA staat.

En dan zijn er nóg wat DUMAVA-voorwaarden…

Als je aan deze vereisten voldoet, ben je er nog niet. Een voorwaarde van de RVO is namelijk dat er in de aanvraag een energieadvies wordt opgenomen. Dit houdt in dat er al vóór het indienen van de aanvraag een energieadviseur moet meekijken naar wat jouw organisatie al heeft geregeld om het energieverbruik laag te houden. Gebruik je bijvoorbeeld al een CO2-routekaart? En heeft jouw organisatie een EED energie-audit laten doen? Wees je ervan bewust dat er vanuit de overheid steeds vaker wordt gecontroleerd. Er wordt op het vlak van duurzaamheid proactiviteit van je verwacht!

Een andere voorwaarde is dat de verduurzamingsmaatregelen binnen twee jaar zijn gerealiseerd. Het vastgoed mag bovendien niet nieuwer zijn dan tien jaar. Bij nieuwere gebouwen kom je alleen in aanmerking als je er met de subsidieaanvraag voor zorgt dat het gebouw van de aardgasaansluiting wordt losgekoppeld.

Als je voor een bepaald gebouw DUMAVA-subsidie aanvraagt, kun je dat in een volgende ronde niet nog een keer voor datzelfde gebouw doen. Dien daarom per gebouw direct zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen in!

Begin er nu al mee!

In het indienen van deze subsidieaanvraag zit aardig wat voorbereidend werk. Omdat de RVO weer een nieuwe stormloop verwacht, adviseren wij de aanvraag al vóór 18 september klaar te hebben, zodat deze direct kan worden ingediend.

Een aantrekkelijke verandering ten opzichte van de eerste ronde is dat je alle informatie al vóór je aanvraag online kunt opslaan, zodat je alleen nog maar op de ‘indienen’-knop hoeft te klikken. Het aanvragen is dus een stuk gemakkelijker geworden. En lukt het desondanks niet meer om alles op tijd op orde te krijgen? Volgend jaar is er weer een aanvraagronde.

Hulp nodig?

Voor veel partijen zal de aanvraag van DUMAVA-subsidie best ingewikkeld en tijdrovend zijn. Zo moet je een energierapport inleveren, een beschrijving van het vastgoed, een overzicht van mogelijke verduurzamingsmaatregelen en inzicht in de energiehuishouding van je organisatie van de afgelopen 3 jaar…

Gelukkig kan PowerQ je hierbij helpen! Voor deze subsidievorm hebben wij namelijk alle benodigde expertise én ervaring in huis. We kunnen een energieadvies voor je opstellen en uitwerken. Met ons energiemonitoringsysteem kunnen we snel het energieverbruik in kaart brengen. We berekenen met welke maatregel energie kan worden bespaard en wat de beoogde besparing van die maatregel oplevert – zowel in CO2-uitstoot als in geld. 

Onze specialisten helpen je graag verder – voor, tijdens én na de aanvraag. In de eerste ronde hebben we onze klanten al met de DUMAVA-aanvraag geholpen – met succes! Neem dus snel contact met ons op!


Over de directeur

Loek is algemeen directeur van PowerQ en is sinds 2001 actief in de energiesector. Hij heeft zowel met projectontwikkeling als op sourcing- en tradinggebied ruime ervaring opgedaan bij meerdere spelers in de Europese markt. De laatste jaren heeft Loek zich steeds meer gespecialiseerd op het vlak van innovatie en energietransitie. U kunt bij hem terecht met alle vragen over energie, inkoop, projectontwikkeling en energietransitie.

Bekijk dit artikel op LinkedIn

Loek Hulsbergen

Loek Hulsbergen

Misschien vind je dit interessant

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare is de grootste werkgever én de grootste energieverbruiker van Goeree-Overflakkee.

Spectrum

Het Spectrum Oplevering 2017 Industrie: zorg hetspectrum.nl De bewoners van zorgcentrum Vreedonk krijgen sinds