Zorgen om de energierekening? Dit zijn mogelijke oplossingen!

De energiecrisis in Europa is zo hoog opgelopen dat de overheid met een energieplafond op de proppen kwam om de burgers tegemoet te komen. Voor het bedrijfsleven is er echter nog weinig hulp vanuit de overheid. Dat is zorgwekkend. Maar waar problemen zijn, zijn ook een aantal tussentijdse oplossingen. Lees snel verder!

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne rees de energieprijzen in heel Europa de pan uit. Toch lopen de kosten per land flink uiteen; elk land heeft immers een eigen energiebeleid en -voorraad. Nederland had afgelopen augustus 2022 helaas de allerhoogste gasprijzen van het hele continent en staat nu nog steeds hoog in de statistieken. Zolang de prijs nog hoog is en plannen van de overheid nog geen vruchten afwerpen, wordt er vooral gehamerd op het nemen van eigen maatregelen. Maar welke oplossingen kun je zelf hanteren om je energieverbruik te verminderen en heeft elke organisatie hier wel de juiste kennis voor in huis?

1. Maak binnen de organisatie onderling concrete afspraken over energieverbruik 

Hoe warm is het eigenlijk bij jou op kantoor? Veel mensen zullen het niet eens weten. Overleg het eens met je medewerkers; wie weet kunnen er wel twee graden af. Als men het niet eens wordt, kan er ook worden gekozen om vaak gebruikte ruimtes verder op te warmen dan minder vaak gebruikte ruimtes, in plaats van overal dezelfde temperatuur in te stellen. Zulke kleine aanpassingen kunnen al flink schelen.

Ben je verantwoordelijk voor de energie-inkoop van een zorginstelling? Denk na over hoe de kamers beter kunnen worden geïsoleerd en maak de lengte van douchetijd bespreekbaar.

Bedenk ook: meten is weten. Het monitoren van energieverbruik is erg belangrijk, maar wil nogal eens naar de achtergrond verdwijnen. Zonde!

2. Genereer je eigen energievoorziening op duurzame manier

De voordelen van zonnepanelen zijn algemeen bekend, maar dat is heus niet de enige duurzame manier om energie op te wekken. Buiten dat is het belangrijk om ook te kijken hoe de energie nu wordt opgewekt en of dat beter kan. In oude gebouwen is de cv-ketel soms flink verouderd. Vervanging kan een duurzame investering zijn, zelfs als de huidige cv-ketel nog wordt goedgekeurd. Want feit is: hoe ouder de cv-ketel, hoe hoger het energieverbruik. Een overweging waard dus.

3. Vastgoed verduurzamen? Maak gebruik van de komende subsidieregeling DUMAVA

Het is altijd verstandig om na te gaan of je in aanmerking komt voor subsidies rondom duurzaamheid. Ben je al een tijdje aan het aarzelen om te investeren in de verduurzaming van vastgoed? Doe het snel! De nieuwe subsidieregeling DUMAVA (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed) was in de eerste rond een succes met het totale budget van €150 miljoen. In 2024 gaat de regeling  opnieuw open en is er nieuw budget beschikbaar, dus krijgt jouw bedrijf nog een kans ervan gebruik. DUMAVA is bedoeld voor de Nederlandse publieke sector: decentrale overheid, onderwijs, cultuur en voor de zorg. Om van de subsidie gebruik te kunnen maken moet je een SBI-code hebben die op de lijst SBI-codes DUMAVA staat.

Een goed energiebeleid dankzij een Chief Energy Officer van PowerQ

Energie is een thema dat alleen maar ingewikkelder en onoverzichtelijker wordt. Dat betekent tegelijkertijd dat er steeds meer knoppen zijn waaraan je als organisatie kunt draaien om de juiste energiestrategie vorm te geven. Daarom is de energiestrategie van een organisatie niet iets wat je ‘er even bij doet’. De facilitair manager of inkoper heeft waarschijnlijk niet de tijd en kennis om te acteren in het ingewikkelde energieveld van vandaag. Tegelijkertijd is het de vraag of het voor elke organisatie wel haalbaar of zinvol is om een dergelijke rol fulltime te beleggen…

Precies dat is de reden voor ons om een Chief Energy Officer ‘as a service’ aan te bieden. Een Chief Energy Officer is een schaap met vijf poten die alle ins en outs weet over het opzetten van een duurzaam energiebeleid. Hij of zij helpt jouw organisatie met het uitstippelen van een passende duurzame energiestrategie. Zo maken we er samen in deze tijd toch het beste van! Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Het is mooi om te zien dat de inkoopstrategie haar vruchten afwerpt. Door de jaren heen hebben wij uitstekende resultaten weten te behalen voor onze klanten. Graag vertel ik u meer over de mogelijkheden van een inkoopstrategie passend bij uw organisatie. Neem hiervoor contact met mij op.

Over de auteur

Loek is algemeen directeur van PowerQ en is sinds 2001 actief in de energiesector. Hij heeft zowel met projectontwikkeling als op sourcing- en tradinggebied ruime ervaring opgedaan bij meerdere spelers in de Europese markt. De laatste jaren heeft Loek zich steeds meer gespecialiseerd op het vlak van innovatie en energietransitie. U kunt bij hem terecht met alle vragen over energie, inkoop, projectontwikkeling en energietransitie.

Bekijk dit artikel op LinkedIn

Loek Hulsbergen

Loek Hulsbergen

Misschien vind je dit interessant

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare is de grootste werkgever én de grootste energieverbruiker van Goeree-Overflakkee.

Spectrum

Het Spectrum Oplevering 2017 Industrie: zorg hetspectrum.nl De bewoners van zorgcentrum Vreedonk krijgen sinds